Przepis na paprykę faszerowaną kaszą jęczmienną podpatrzyłam w programie Zdrowie na widelcu, ale zmieniłam wg moich smaków. Czasem uda mi się obejrzeć jakiś odcinek i coś podejrzeć. Lubię faszerowane warzywa i połączenie z kaszą wydało mi się ciekawe. Dzięki kuminowi farsz ma smak orientalny i pikantny. Taką paprykę robiłam już kilka razy bo tak nam zasmakowała. Farsz jest naprawdę pyszny. Polecam!5-6 papryk10 łyżek kaszy jęczmiennej (na jedną paprykę przypadają ok. 1,5- 2 łyżki kaszy)300g mięsa mielonego2 cebule3 ząbki czosnku2 pomidory bez skóry1 mały słoiczek przecieru pomidorowegozioła: bazylia, oregano, tymianek1 łyżeczka kminu rzymskiego (kumin)1 łyżeczka słodkiej paprykiszczypta chillisólKaszę ugotować. Odciąć czubki papryk i zachować, usunąć gniazda nasienne. Mięso podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, następnie pomidora i przecier. Doprawić ziołami, papryką, kminem i solą. Połączyć z kaszą. Napełniać papryki farszem i przykryć czubkami papryk. Przełożyć na blaszkę wyłożoną sreberkiem. Piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Na początek można przykryć sreberkiem na ok. 30 minut a potem odkryć. Papryka szybciej zmięknie i nie zrobi się szybko czarna.