ßßß Cookit - przepis na Gulasz z mięsem i cukinią

Gulasz z mięsem i cukinią

nazwa

Wykonanie

Gulasz można robić na sto sposobów i za każdym razem będzie miał inny smak. Tym razem spróbowałam z dodatkiem młodej cukinii. Podałam go z kaszą jęczmienną perłową, która jest delikatna w smaku i ł adnie się prezentuje na talerzu;).
500 g mięsa wieprzowego/ wołowego
200 g włoszczyzny pokrojonej w paski
1 młoda cukinia
2 cebule
sos chili
papryka mielona
sól, pieprz
przyprawa do gulaszu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
siekana natka pietruszki
ok. 1,5 szkl. wody
olej do smażenia
1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej (u mnie Młyny Stoisław)
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką i podsmażyć na rozgrzanym oleju . Cebulę pokroić w kostkę dodać do mięsa. Następnie dodać włoszczyznę, wymieszać i smażyć 3-4 minuty. Dodać wodę, przyprawy i przecier pomidorowy . Dusić pod przykryciem 8-10 minut. Cukinię zetrzeć na tarce i dodać mięsa 5 minut przed końcem duszenia. Podawać z kaszą.
Do gotującej się wody z dodatkiem soli i oliwy wsypać kaszę proporcji 1 szkl. kaszy na 2 szkl. wody. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut czasami mieszając. Po ugotowaniu pozwolić kaszy odparować.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/08/gulasz-miesem-i-cukinia.html