ßßß
Zupa powstała z tego, co akurat znalazłam w kuchni. Jest sycąca (za sprawą ciecierzycy i ziemniaków), smaczna i zdrowa. Dobry sposób ma przemycenie warzyw dzieciom. Na pewno zrobię ją ponownie.W zależności od upodobań smakowych, ilości poszczególnych składników można dowolnie zmieniać.2 duże marchewki3 ziemniaki2 świeże brokuły (lub 1 op. mrożonych)2 młode cukinie1 puszka ciecierzycy (np. Bonduelle)siekana natka pietruszkisól, pieprzszczypta chili lub słodkiej paprykidodatki:olej tłoczony na zimno (np. z pestek dyni Oleofarm)prażone nasiona słonecznikaWarzywa obrać i pokroić na kawałki.Do wrzącego bulionu (lub wody) wrzucić marchewki, ziemniaki, brokuły oraz przyprawy i gotować przez kilka minut.Następnie dodać cukinie oraz przepłukaną ciecierzycę. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.Na koniec dodać siekaną natkę pietruszki i zmiksować całość blenderem ręcznym.Przed podaniem posypać prażonymi nasionami słonecznika i polać olejem tłoczonym na zimno.