Wykonanie

Kotlety powstały w ramach e ksperyment u. S ą bardzo sycące i są także dobr ym źródłem
białka roślinnego. Za sprawą
fasoli i
soczewicy w ychodzą trochę suche, dlatego polecam je podawać z sosem lub
sałatką.150g (1 szkl.) ugotowanej
zielonej soczewicy (przed gotowaniem ok. 75g)150g (1 szkl.) ugotowanej
fasoli adzuki (przed gotowaniem ok. 60g)3 łyżki
sezamu4 łyżki zmiksowanych
płatków owsianych1 mała drobno posiekana
cebula1 duż e
jajk o1,5 łyżeczki
oleju sezamowego (u mnie Oleofarm)1 łyżeczka
oleju (np. z pestek
winogron Oleofarm)3 łyżki siekanej
natki pietruszki4 łyżki
wodysól,
pieprz,
papryka słodka (i inne
przyprawy wg uznania)
olej do smażenia (u mnie z pestek
winogron)
sezam do obtoczenia
Fasolę i
soczewicę namoczyć przez noc. Przepłukać i ugotować razem do miękkości (ok. 45 min).Odcedzić i ostudzić, a n astępnie dodać wszystkie składniki (z wyjątkiem
cebul i) i zmiksować w rob ocie kuchennym .Dodać posiekaną
cebulę, wymieszać i spróbować jak smakuje (masa musi być mocno przyprawiona - po usmażeniu trochę złagodnieje).Smażyć na rozgrzan ym ol eju .Podawać na ciepło z sosem, np.
pieczarkowym lu b
sałatk ą .

O lej sezamow y z e względu na charakterystyczny ostry smak i intensywny zapach jest jednym z podstawowych składników dań kuchni azjatyckiej. Idealnie nadaje się do surówek, sałatek,
sosów oraz dipów.Cena : 20złPojemność : 250mlOpinia : O lej sezamow y, j ako składnik kot
letów wegetariański ch, dobrze się sprawdził - dodaje im specyficznego smaku. O leju
sezamowego próbowałam po raz pierwszy i wiem, że użyję go na pewno jeszc ze nie raz, j estem ciekawa jego połączeń z innymi składnikami... Polecam.