ßßß Cookit - przepis na Sezamowe kotlety z soczewicy i fasoli adzuki

Sezamowe kotlety z soczewicy i fasoli adzuki

nazwa

Wykonanie

Kotlety powstały w ramach e ksperyment u. S ą bardzo sycące i są także dobr ym źródłem białka roślinnego. Za sprawą fasoli i soczewicy w ychodzą trochę suche, dlatego polecam je podawać z sosem lub sałatką.
150g (1 szkl.) ugotowanej zielonej soczewicy (przed gotowaniem ok. 75g)
150g (1 szkl.) ugotowanej fasoli adzuki (przed gotowaniem ok. 60g)
3 łyżki sezamu
4 łyżki zmiksowanych płatków owsianych
1 mała drobno posiekana cebula
1 duż e jajk o
1,5 łyżeczki oleju sezamowego (u mnie Oleofarm)
1 łyżeczka oleju (np. z pestek winogron Oleofarm)
3 łyżki siekanej natki pietruszki
4 łyżki wody
sól, pieprz, papryka słodka (i inne przyprawy wg uznania)
olej do smażenia (u mnie z pestek winogron)
sezam do obtoczenia
Fasolę i soczewicę namoczyć przez noc. P
rzepłukać i ugotować razem do miękkości (ok. 45 min).
Odcedzić i ostudzić, a n astępnie dodać wszystkie składniki (z wyjątkiem cebul i) i zmiksować w rob ocie kuchennym .
Dodać posiekaną cebulę, wymieszać i spróbować jak smakuje (masa musi być mocno przyprawiona - po usmażeniu trochę złagodnieje).
Smażyć na rozgrzan ym ol eju .
Podawać na ciepło z sosem, np. pieczarkowym lu b sałatk ą .
O lej sezamow y z e względu na charakterystyczny ostry smak i intensywny zapach jest jednym z podstawowych składników dań kuchni azjatyckiej. Idealnie nadaje się do surówek, sałatek, sosów oraz dipów.
Cena : 20zł
Pojemność : 250ml
Opinia : O lej sezamow y, j ako składnik kot letów wegetariański ch, dobrze się sprawdził - dodaje im specyficznego smaku. O leju sezamowego próbowałam po raz pierwszy i wiem, że użyję go na pewno jeszc ze nie raz, j estem ciekawa jego połączeń z innymi składnikami... Polecam.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/05/sezamowe-kotlety-z-soczewicy-i-fasoli.html