Wykonanie
czekoladowe ciasto
cukiniowe bez tłuszczu,
cappuccino Oreolow-fat chocolate zucchini
cake, Oreo
cappuccinoLubię, kiedy mam swoje ulubione
cappuccino. Lubię, kiedy to do
polskich sklepów mam daleko.Pierwszy raz zrobiłam to ciasto w listopadzie zeszłego roku. Może nawet w okolicach moich urodzin. Od tamtego razu pojawia się w moim domu regularnie - święta, weekendy, whiness piecze
cukiniowe ciasto. Smakuje wspaniale, a jeśli chodzi o kwestię... Tu nawiążę do anonimowego pytania, które otrzymałam w mailu. Pytania, czy liczę, ile kalorii mają moje śniadania.Szczerze mówiąc, czasem wiem, czasem nie. Nie da się wyłączyć machinalnych odruchów, które tak naprawdę życia nie utrudniają. Ale dziś oficjalnie ogłaszam, że wielki kawał ciasta
cukiniowego, znaczy się, pół porcji z przepisu, ze
stewią zamiast
cukru, miał niecałe 400 kalorii . Amen.Tak po prawdziwe, nawet jeśli ktoś nie jest przekonany do ciast z
cukinii, niech wie, że tu wcale jej nie czuć. I zapewniam, że moje
kubki smakowe mają się bardzo dobrze. :) Przepis w rozwinięciu postu.A na życzenie, zdjęcie mojej wiernej towarzyszki, recenzentki,obserwatorki, testerki
mięsnych przysmaków, a także mimowolnej powierniczki moich mniejszych i większych tajemnic. Dumna jak zwykle.No i wchodzi do łazienki, gdy się
kąpię.
Ciasto
cukiniowe bez tłuszczu /1 porcja/- 1
jajko- 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii- 10g
stewii- szczypta
soli- 1/8 szklanki
musu jabłkowego- 1/2 szklanki
mąki razowej- 1 1/2 łyżki naturalnego
kakao- 3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej- szczypta
cynamonu- szklanka (~160g po odciśnięciu)
cukinii- 1 łyżka posiekanej
gorzkiej czekoladyPiekarnik nagrzać do 175 stopni C. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować odrobiną
margaryny i obsypać
mąką.W misce wymieszać mokre składniki:
jajka,
wanilię,
cukier brzozowy/fruktozę,
sól i przecier
jabłkowy. Do drugiego naczynia wsypać suche składniki:
mąkę,
kakao,
sodę,
cynamon i dobrze wymieszać.Do suchych składników dodać mokre i mieszać, aż do całkowitego ich połączenia. Następnie dodać odciśniętą
cukinię i połamaną
czekoladę.Przełożyć do foremki. Piec około 30-40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.Oryginalny przepis znajduje się na genialnym blogu Lepszy Smak .