ßßß Cookit - przepis na 13. Friday

13. Friday

nazwa

Wykonanie

czekoladowe ciasto cukiniowe bez tłuszczu, cappuccino Oreo
low-fat chocolate zucchini cake, Oreo cappuccino
Lubię, kiedy mam swoje ulubione cappuccino. Lubię, kiedy to do polskich sklepów mam daleko.
Pierwszy raz zrobiłam to ciasto w listopadzie zeszłego roku. Może nawet w okolicach moich urodzin. Od tamtego razu pojawia się w moim domu regularnie - święta, weekendy, whiness piecze cukiniowe ciasto. Smakuje wspaniale, a jeśli chodzi o kwestię... Tu nawiążę do anonimowego pytania, które otrzymałam w mailu. Pytania, czy liczę, ile kalorii mają moje śniadania.Szczerze mówiąc, czasem wiem, czasem nie. Nie da się wyłączyć machinalnych odruchów, które tak naprawdę życia nie utrudniają. Ale dziś oficjalnie ogłaszam, że wielki kawał ciasta cukiniowego, znaczy się, pół porcji z przepisu, ze stewią zamiast cukru, miał niecałe 400 kalorii . Amen.
Tak po prawdziwe, nawet jeśli ktoś nie jest przekonany do ciast z cukinii, niech wie, że tu wcale jej nie czuć. I zapewniam, że moje kubki smakowe mają się bardzo dobrze. :) Przepis w rozwinięciu postu.
A na życzenie, zdjęcie mojej wiernej towarzyszki, recenzentki,obserwatorki, testerki mięsnych przysmaków, a także mimowolnej powierniczki moich mniejszych i większych tajemnic. Dumna jak zwykle.
No i wchodzi do łazienki, gdy się kąpię.
Ciasto cukiniowe bez tłuszczu /1 porcja/
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 10g stewii
- szczypta soli
- 1/8 szklanki musu jabłkowego
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 1 1/2 łyżki naturalnego kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
- szklanka (~160g po odciśnięciu) cukinii
- 1 łyżka posiekanej gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować odrobiną margaryny i obsypać mąką.
W misce wymieszać mokre składniki: jajka, wanilię, cukier brzozowy/fruktozę, sól i przecier jabłkowy. Do drugiego naczynia wsypać suche składniki: mąkę, kakao, sodę, cynamon i dobrze wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i mieszać, aż do całkowitego ich połączenia. Następnie dodać odciśniętą cukinię i połamaną czekoladę.
Przełożyć do foremki. Piec około 30-40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.
Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Oryginalny przepis znajduje się na genialnym blogu Lepszy Smak .
Źródło:http://relishingmeals.blogspot.com/2012/07/13-friday.html