Wykonanie
Składniki:*na ciasto:- 25dag
mąki- 2
jajka- szczypta
soli- 2 dag
drożdży- 1/2 szklanka
mleka- 3 łyżki
cukru- 2 łyżki
masła*na nadzienie:- 15 dag białego
zmielonego sera- 5 dag
ziemniaków- 1
jajko- 1,5 łyżki
masła- 1/4 szklanki
cukru- 3 łyżki
mąki pszennej- op.
cukru waniliowego- ok. 8
śliwekSposób przygotowania:1.
Drożdże rozprowadzamy w letnim
mleku z łyżeczką
cukru i kilkoma łyżkami
mąki. Zaczyn ustawiamy w ciepłym miejscu, aby urósł. Do
mąki pszennej dodajemy rozczyn,
sól,
jajka utarte z
cukrem, wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy stopione
masło, wyrabiamy. Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.2.
Śliwki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki. Obrane i ugotowane
ziemniaki miażdżymy, dodajemy do
sera, dokładnie mieszamy. Dodajemy
jajko,
masło,
cukry oraz
mąkę, wszystko mieszamy (można zmiksować).3. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy, wycinamy dość duże krążki, nakładamy na każdy trochę masy serowej i dwie ćwiartki
śliwek. Formujemy pierożki. Odstawiamy na 10 min. Pieczemy na formie posypanej
mąką przez 25 min. w 180 stopniach.