ßßß Cookit - przepis na Krokiety ziemniaczano-serowe "Panzerotti"

Krokiety ziemniaczano-serowe "Panzerotti"

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 150g sera Parmiggiano Reggiano lub Pecorino Romano
- 4 jajka
- sól morska
- garść posiekanej pietruszki
- mąka pszenna
- bułka tarta
-oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki nie obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ostygną obieramy ze skórki, następnie rozgniatamy na puree.
2. W misce roztrzepujemy dwa jajka, dodajemy wraz z posiekaną pietruszką i tartym serem do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy trzema-czterema szczyptami soli, mieszamy.
3. Do płytkiego naczynia wsypujemy bułkę tartą, w misce roztrzepujemy pozostałe jajka.
4. Na posypanej mąką stolnicy rolujemy na kształt kiełbasek krokiety, rozpłaszczając końce. Następnie każdego krokieta obtaczamy w jajku i w bułce tartej.
5. Krokiety smażymy na rozgrzanej oliwie, powoli na małym ogniu, często obracając, aż powstanie złocista , chrupka skorupka. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następną partie krokietów smażymy na oczyszczonej patelni.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2012/05/krokiety-ziemniaczano-serowe-panzerotti.html