Wykonanie
Składniki:- 1,5 kg
ziemniaków- 150g
sera Parmiggiano Reggiano lub Pecorino Romano- 4
jajka-
sól morska- garść posiekanej
pietruszki-
mąka pszenna-
bułka tarta-
oliwa z oliwekSposób przygotowania:1.
Ziemniaki nie obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ostygną obieramy ze skórki, następnie rozgniatamy na puree.2. W misce roztrzepujemy dwa
jajka, dodajemy wraz z posiekaną
pietruszką i tartym
serem do
ziemniaków, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy trzema-czterema szczyptami
soli, mieszamy.3. Do płytkiego naczynia wsypujemy
bułkę tartą, w misce roztrzepujemy pozostałe
jajka.4. Na posypanej
mąką stolnicy rolujemy na kształt kiełbasek krokiety, rozpłaszczając końce. Następnie każdego krokieta obtaczamy w
jajku i w
bułce tartej.5. Krokiety smażymy na rozgrzanej
oliwie, powoli na małym ogniu, często obracając, aż powstanie złocista , chrupka skorupka. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następną partie krokietów smażymy na oczyszczonej patelni.