Wykonanie
Witam, dzisiaj przedstawiam wam przepis na pyszne gniocchi, które przygotowałam w połowie z mężem.Składniki:

1 kg dużych kleistych
ziemniaków175 g
mąki pszennej i dodatkowo do posypania1 łyżka stołowa drobnoziarnistej
soli morskiej1 łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzu (najlepiej białego)1
jajko, utrzepane100 g
sera riccota75 g
masłabułka tarta300 g
fasolki szparagowej żółtej i zielonej
ocetpierś z kurczakasólpieprzPrzygotowanie:Ugotuj
ziemniaki w mundurkach, aż będą miękkie. Odcedź i obierz, gdy wciąż będą gorące.Przekrój każdego
ziemniaka na ćwiartki i rozłóż na blasze do pieczenia.Osuszaj
ziemniaki w piekarniku w temp. 200 stopni C przez 5 minut.Następnie rozgnieć je na gładką masę. Najlepiej używać do tego praski do
ziemniaków.Ale nie robota kuchennego bo masa będzie zbyt kleista.Wymieszaj
ziemniaki z
mąką,
solą,
pieprzem,
jajkiem i
serem riccota. Zagniataj do uzyskania miękkiego ciasta. Nie zagniataj jednak zbyt długo, gdyż gnocchi będą twarde.Włóż ciasto na talerz i schłódź, aż zesztywnieje.Ukształtuj z ciasta podłużne wałki o średnicy ok. 1,5 cm. Tępą stroną noża odetnij kawałki dł. 3 cm. W dużym garnku zagotuj
wodę. Wrzuć gnocchi i gotuj na niewielkim ogniu ok. 5 minut( gotuj partiami). Dokładnie odcedź i natychmiast zanurz w lodowato zimnej wodzie.Ponownie odcedź i osusz papierowym ręcznikiem.Rozpuść
masło i powoli podgrzewaj, aż nabierze lekko brązowego koloru. Przecedź przez sitko i wyrzuć wszystkie grudki.
Masło przelej na patelnię i smaż gnocchi, aż ładnie zrumienią się z każdej strony. Dopraw i utrzymuj ciepło.Ugotuj z odrobiną
soli fasolkę szparagową.Odcedź a następnie wsyp pół szklanki
bułki tartej i wlej 4 łyżki
octu i wymieszaj.Można zawsze dodać więcej
octu to już zależy od indywidualnego smaku.
Pierś z kurczaka opłucz, przypraw
pieprzem i
solą.Opanieruj w
jajku i
bułce tartej a następnie usmaż na patelni z odrobiną
oleju.