Wykonanie
Składniki:- 1/2
czerwonej papryki- 1/2
zielonej papryki- 1/2
żółtej papryki- 1 duża
cebula- 1
cukinia- 300g
świeżego łososia- suszona
bazylia-
sól i
pieprz-
cytryna-
ryż-
olej z
bazyliąSposób przygotowania:1.
Łososia kroimy w kostkę (jeśli jest skóra to ją odcinamy), przyprawiamy
solą,
pieprzem, skrapiamy
cytryną i pozostawiamy na 15 min.2.
Papryki,
cebulę,
cukinie kroimy w dość dużą kostkę, by nie spadły podczas nakłuwania.3. Szaszłyki przygotowujemy zaczynając od nakłucia na zmianę
cebuli,
łososia,
papryk, zaczynając i kończąc na
cukinii. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy
olejem, posypujemy
bazylią,
solą i
pieprzem.4. Szaszłyki pieczy w piekarniku ok. 25 min. w 180 stopniach (warzywa powinny zmięknąć). Gotowe podajemy z
ryżem.