Wykonanie
Składniki:*na placuszki- 1 szklanka
mleka- 0,5g
szafranu- 4
ziemniaki- 500g
pstrąga- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka startej
skórki z cytryny- 10 łyżek
mąki pszennej- 2 łyżki
jogurtu greckiego- 1/2 pęczka
natki pietruszki-
sól i
pieprz-
olej do smażenia*na sos- 1 mały
jogurt grecki- kilka gałązek
mięty- kilka gałązek
natki pietruszki- 1 łyżeczka startej
skórki z cytrynySposób przygotowania:1.
Mleko z
szafranem podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, gdy zacznie się gotować dodajemy oczyszczoną i osuszoną
rybę, gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy, przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.2.
Natkę pietruszki siekamy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości z ząbkami
czosnku w łupinach, odcedzamy, przekładamy do miski, obieramy
czosnek.3. W misce mieszamy
ryby, zgniecione
ziemniaki,
pietruszkę,
czosnek,
mąkę,
skórkę z cytryny i
jogurt, doprawiamy
solą i
pieprzem. Z masy formujemy placuszki, przekładamy na talerz i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Następnie na rozgrzanej
oliwie smażymy placuszki na złoty kolor, delikatnie przewracając.4.
Zioła na sos drobno siekamy, mieszamy je z
jogurtem i
skórką z cytryny. Gotowe placuszki polewamy
ziołowym sosem.