Wykonanie
Składniki:*na ciasto:- 200g
masła- 500g
mąki pszennej- 1 op.
cukru waniliowego- 180g
cukru brązowego- 5
żółtek- 4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia*na mesę:- 50g
masła- 2 opakowania budyniu
śmietankowego (każdy na 1/2 l
mleka)- 125 ml
mleka skondensowanego- 375 ml
mleka 2%- 5
białek- szczypta
soli- 80g
płatków migdałowych- 1 kg kwaśnych
jabłek (najlepiej mniej soczyste)- 1 mały słoiczek czerwonego
dżemu np.
porzeczkowego- 150 g
cukru- 1/2 łyżeczki
aromatu migdałowegoSposób przygotowania:1.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
cukrem waniliowym i brązowym. Następnie dodajemy
masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto. Później dodajemy
żółtka,
śmietanę, ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Jedną kładziemy do lodówki, a drugą do zamrażalki na ok. 30 min. Średnią, ale wysoką blaszkę smarujemy
masłem,obsypujemy
mąką i wykładamy na nią ciasto z lodówki. Podpiekamy ok. 10 min. w 200 stopniach, studzimy.2. Budynie gotujemy na
mleku wymieszanym z
mlekiem skondensowanym, do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy
masło, aromat, pokruszone
płatki migdałowe, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Białka ubijamy na sztywno z
solą i
cukrem, a następnie łączymy je z ostudzonym
budyniem.3.
Jabłka obieramy, oczyszczamy, a następnie kroimy w małe plasterki. Mieszamy je z
dżemem.4.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód, następnie kładziemy masę budyniową, na samym końcu ścieramy na tartce ciasto z zamrażalki. Ciasto pieczemy ok. 60 min. w 200 stopniach na złoty kolor. Przed krojeniem ciasto musi być ostudzone.