ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z migdałami

Szarlotka z migdałami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto:
- 200g masła
- 500g mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego
- 180g cukru brązowego
- 5 żółtek
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na mesę:
- 50g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (każdy na 1/2 l mleka)
- 125 ml mleka skondensowanego
- 375 ml mleka 2%
- 5 białek
- szczypta soli
- 80g płatków migdałowych
- 1 kg kwaśnych jabłek (najlepiej mniej soczyste)
- 1 mały słoiczek czerwonego dżemu np. porzeczkowego
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i brązowym. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto. Później dodajemy żółtka, śmietanę, ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Jedną kładziemy do lodówki, a drugą do zamrażalki na ok. 30 min. Średnią, ale wysoką blaszkę smarujemy masłem,obsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto z lodówki. Podpiekamy ok. 10 min. w 200 stopniach, studzimy.
2. Budynie gotujemy na mleku wymieszanym z mlekiem skondensowanym, do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy masło, aromat, pokruszone płatki migdałowe, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno z solą i cukrem, a następnie łączymy je z ostudzonym budyniem.
3. Jabłka obieramy, oczyszczamy, a następnie kroimy w małe plasterki. Mieszamy je z dżemem.
4. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, następnie kładziemy masę budyniową, na samym końcu ścieramy na tartce ciasto z zamrażalki. Ciasto pieczemy ok. 60 min. w 200 stopniach na złoty kolor. Przed krojeniem ciasto musi być ostudzone.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/12/szarlotka-z-migdaami.html