Wykonanie
Składniki:- 125g
serka mascarpone- 3
jajka- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 szklanki
mleka- 2,5 szklanki dyni startej na tarce i odciśniętej z nadmiaru
wody- 1/3 szklanki
cukru-
olej do smażenia-
miód do smarowaniaSposób przygotowania:1. W misce mieszamy
serek z
dynią, następnie wbijamy
jajka, dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając wlewamy
mleko. Pod koniec wsypujemy
cukier.2. Na patelni rozgrzewamy
olej, kładziemy po 2 łyżki masy na jeden placek i smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu (podczas smażenia delikatnie je przewracamy). Gotowe przekładamy na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po czym przekładamy na talerz i polewamy
miodem.