Wykonanie
Składniki:- 250g
pieczarek- 300g
mięsa mielonego z
indyka- 1
cebula- 50g tartego
parmezanu- 200g
śmietany 30%-
natka pietruszki- 100ml
bulionu-
sól i
pieprz-
oliwa z oliwek- szczypta
chili- ok. 200g
makaronu penneSposób przygotowania:1.
Mięso przyprawiamy
solą i
pieprzem, formujemy małe klopsiki, które podsmażamy na
oliwie.2.
Cebulę siekamy, podsmażamy, dodajemy pokrojone
pieczarki, chwilę smażymy. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane klopsiki, zalewamy
śmietaną,
bulionem i dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy
parmezan, gotujemy aż się rozpuści. Całość przyprawiamy jeszcze do smaku
chili,
solą i
pieprzem.3. Gotowy sos podajemy z ugotowanym
makaronem, posypujemy
natką pietruszki.Inspiracja:kulinarnapiniata