Wykonanie
Składniki:- 40dag
mięsa wołowego, np.
polędwicy- 1
cebula- 20dag
pieczarek- 3/4 szklanki kwaśnej
śmietany- 3/4 szklanki startego
żółtego sera (ja użyłam
cheddar)-
sól i
pieprz- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego- 200g
kaszy jęczmiennej-
sól i
pieprz-
natka pietruszki-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1. Oczyszczone
mięso z błon kroimy na kawałki, przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Pieczarki kroimy w kostkę lub plasterki,
cebulę siekamy.2.
Pieczarki wraz z
cebulą podsmażamy na rozgrzanym
oleju, przekładamy do garnka, tak samo postępujemy z
mięsem. Dodajemy ok. 1/2 szklanki
wody, koncentrat, dusimy do miękkości
mięsa, pod koniec łączymy z lekko roztrzepaną
śmietaną, doprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem.3.
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy wcześniej przygotowane
mięso z warzywami, posypujemy
serem i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut, aż
ser się rozpuści. Gotowe danie można posypać
natką pietruszki.