Wykonanie
Bardzo lubię dania gdzie wszystko jest razem wymieszame i zapieczone w jednym naczyniu. Smaki mają okazję przesiąknąć sobą co wpływa na jakość dania. Dzisiaj paski
wołowiny z
kaszą jęczmienną. Proste i łatwe do przygotowania danie a dodatek
musztardy sprawi, że to danie was zachwyci.
Składniki:
olej500 g
wołowiny300 g
pieczarek1 łyżeczka
musztardysól,
pieprz150 g
śmietany3/4 szklanki
kaszy jęczmiennej średniejGotujemy
kaszę jęczmienną.
Wołowinę kroimy na cienkie paski,
pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy
olej na patelni i dodajemy pokrojoną w paski
wołowinę. Kiedy
wołowina puści sok i lekko nam się podsmaży wrzucamy
pieczarki i je obsmażamy. Dodajemy
musztardę i dokładnie mieszamy. Wlewamy
śmietanę (jeżeli jest zbyt gęsta rozprowadzamy ją małą ilością
wody) i ponownie dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 3 minut doprawiając
solą i
pieprzem.Na patelnię dokładamy
kaszę, mieszamy dokładnie i całość przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut.Podawać od razu z piekarnika aby
kasza nie wchłoneła nam całego sosu.