ßßß Cookit - przepis na Paski wołowiny z kaszą jęczmienną

Paski wołowiny z kaszą jęczmienną

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię dania gdzie wszystko jest razem wymieszame i zapieczone w jednym naczyniu. Smaki mają okazję przesiąknąć sobą co wpływa na jakość dania. Dzisiaj paski wołowiny z kaszą jęczmienną. Proste i łatwe do przygotowania danie a dodatek musztardy sprawi, że to danie was zachwyci.
Składniki:
olej
500 g wołowiny
300 g pieczarek
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
150 g śmietany
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej średniej
Gotujemy kaszę jęczmienną. Wołowinę kroimy na cienkie paski, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy pokrojoną w paski wołowinę. Kiedy wołowina puści sok i lekko nam się podsmaży wrzucamy pieczarki i je obsmażamy. Dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę (jeżeli jest zbyt gęsta rozprowadzamy ją małą ilością wody) i ponownie dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 3 minut doprawiając solą i pieprzem.
Na patelnię dokładamy kaszę, mieszamy dokładnie i całość przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut.
Podawać od razu z piekarnika aby kasza nie wchłoneła nam całego sosu.
Źródło:http://www.kaszomania.pl/paski-wolowiny-z-kasza-jeczmienna