Wykonanie
Składniki:*na
bezę- 6
białek- 300g drobnego
cukru- 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
białego octu winnego*dodatkowo- 250ml
śmietany 30%- 250g
serka mascarpone-
cukier puder-
owoce np.
ananas,
brzoskwinie,
wiśnieSposób przygotowania:1.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo
cukier, na sam koniec wsypujemy
mąkę, wlewamy
ocet i miksujemy, aż powstanie gęsta, szklista masa.2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg o średnicy ok. 20cm, wykładamy na niego masę
białkową.3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 5 min., następnie pieczemy w 150 stopniach przez 1 , 5 godz. Studzimy w uchylonym piekarniku.4.
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie miksujemy
serkiem, dodajemy
cukier puder do smaku. Wystudzoną
bezę smarujemy
śmietanowym kremem, na wierzch kładziemy
owoce.