Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 250g
mąki pszennej- 15g świeżych
drożdży- 1/4 szklanki
mleka- 1/4 szklanki
wody- 35ml
oleju- 2
żółtka- 1 łyżeczka
cukru- 3/4 łyżeczki
soli*dodatkowo- 1
jajko- 1 mały słoiczek pesto
bazyliowego lub
pomidorowego- posiekane
migdałySposób przygotowania:1.
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku, mieszamy z 1 łyżką
mąki i
cukrem, odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.2. Do miski wsypujemy pozostałą
mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy
olej,
żółtka,
sól,
wodę, wyrabiamy ciasto, można podsypać odrobiną
mąki, formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godz.3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zawijamy wzdłuż dłuższego
boku, następnie kroimy nożem na ok. 12 części.4. Ślimaczki układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką, lekko spłaszczamy i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.5. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem, posypujemy posiekanymi
migdałami.6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20-25 min.Inspiracja :mojewypieki