Wykonanie

Jesteście fanami pesto? Teraz z wytrawym
ciastem drożdżowym, w formie ulubionych bułeczek. Na piknik, do pracy, na drugie śniadanie; szybko zaspokajające głód. Mięciutkie
ciasto drożdżowe, na
oleju zamiast
masła, z bardzo aromatycznym nadzieniem. Pesto czasem przygotowuję sama (tutaj mój ulubiony przepis) i choć jego zrobienie w domu to zaledwie kilka chwil można posłużyć się kupnym; możecie również wykorzystać swój ulubiony przepis na pesto :-). Są pyszne!Składniki na
ciasto drożdżowe (12 - 15 bułeczek):250 g
mąki pszennej tortowej14 g świeżych
drożdży lub 7 g
drożdży suchych65 ml
mleka (1/4 szklanki)65 ml
wody (1/4 szklanki)2 duże
żółtka35 g
oleju1 łyżeczka
cukru3/4 łyżeczki
soliMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając
olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując
mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować pesto. Zwinąć wzdłuż dłuższego
boku, następnie pokroić
ostrym nożem na 12 części, z których otrzymamy 12 bułeczek - ślimaczków.Ślimaczki przełożyć na płaską blaszkę wysmarowaną
masłem i oprószoną
mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).Po wyrośnięciu bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać orzeszkami piniowymi lub posiekanymi
migdałami. Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru.Ponadto:1 mały słoiczek ulubionego pesto (około 180 g)1
jajko wymieszane z 1 łyżką
wody do posmarowania bułeczek przed samym pieczeniem
orzeszki piniowe lub posiekane drobno
migdały do oprószeniaMetoda dla posiadaczy maszyny do pieczenia
chleba:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ('dough'), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).


