ßßß Cookit - przepis na Wytrawne bułeczki z pesto

Wytrawne bułeczki z pesto

nazwa

Wykonanie

Jesteście fanami pesto? Teraz z wytrawym ciastem drożdżowym, w formie ulubionych bułeczek. Na piknik, do pracy, na drugie śniadanie; szybko zaspokajające głód. Mięciutkie ciasto drożdżowe, na oleju zamiast masła, z bardzo aromatycznym nadzieniem. Pesto czasem przygotowuję sama (tutaj mój ulubiony przepis) i choć jego zrobienie w domu to zaledwie kilka chwil można posłużyć się kupnym; możecie również wykorzystać swój ulubiony przepis na pesto :-). Są pyszne!
Składniki na ciasto drożdżowe (12 - 15 bułeczek):
250 g mąki pszennej tortowej
14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
65 ml mleka (1/4 szklanki)
65 ml wody (1/4 szklanki)
2 duże żółtka
35 g oleju
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować pesto. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 12 części, z których otrzymamy 12 bułeczek - ślimaczków.
Ślimaczki przełożyć na płaską blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).
Po wyrośnięciu bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać orzeszkami piniowymi lub posiekanymi migdałami. Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru.
Ponadto:
1 mały słoiczek ulubionego pesto (około 180 g)
1 jajko wymieszane z 1 łyżką wody do posmarowania bułeczek przed samym pieczeniem
orzeszki piniowe lub posiekane drobno migdały do oprószenia
Metoda dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ('dough'), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/wytrawne-buleczki-z-pesto