ßßß
W poniższym przepisie proponuję Wam pierogi pieczone na słodko z nadzieniem z twarogu, ale możliwości ich nadziania jest naprawdę wiele, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Pierożki są najsmaczniejsze pierwszego dnia, w kolejnych dniach należy je krótko odgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, lub tak jak napisałam wyżej - zamrozić.Z poniższej porcji składników przygotować można 20-25 sztuk .
Składniki:CIASTO DROŻDŻOWE320g mąki pszennej + do podsypywania200ml wody (lub mleka)10g drożdży świeżych1 łyżka cukru1/2 łyżeczki soli1 łyżka oleju lub masłaNADZIENIE400g twarogu50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)1-2 żółtka1 jajko do posmarowania pierogów z wierzchu
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- drożdże wymieszać z cukrem, dodać 100ml wody oraz 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia rozczynu- do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę, sól, składniki wymieszać, dodać olej, wyrobić gładkie, elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto
- ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości- przygotować nadzienie: twaróg rozdrobnić widelcem, dodać cukier oraz 1-2 żółtka (w zależności od wielkości jajek i rodzaju użytego twarogu)- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, dość cienko rozwałkować, w miarę potrzeby podsypując mąką, szklanką lub okrągłą foremką wykroić krążki- na każdy krążek nałożyć nadzienie, zlepić brzegi ciasta tak jak pierogi
- odkładać na blat oprószony mąką lub od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie- uformowane pierożki przykryć ściereczką, odstawić na krótko do napuszenia się- przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem- piec w 190-200 stopniach przez 15-25 do zrumienienia- gotowe pierogi podawać na ciepło lub na zimno, ostudzone można zamrozić