Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1kg obranych
ziemniaków- 1 szklanka
mąki pszennej- 2/3 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1
jajko*na nadzienie- 0,5kg
białego sera- 2
żółtka- 4 łyżki
cukru- 1 opakowanie
cukru waniliowego*dodatkowo- roztopione
masło do polania-
gorzka czekolada do posypaniaSposób przygotowania:1.
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotowe rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę, studzimy. Do
ziemniaków dodajemy
mąki,
jajko, dokładnie wyrabiamy ręką.2.
Ser ugniatamy widelcem z
cukrem i
cukrem waniliowym oraz
żółtkami.3. Na dłoni formujemy niewielki placuszek z ziemniaczanego ciasta, na środku kładziemy łyżeczkę farszu
serowego, zawijamy i formujemy kulki.4. Knedle gotujemy we wrzątku, gdy wypłyną na wierzch zostawiamy jeszcze na palniku przez ok. 3-4 min. Gotowe wyciągamy z
wody, polewamy roztopionym
masłem, posypujemy
czekoladą lub
cukrem.