Wykonanie
Kacapoły to regionalne danie moich okolic . W oryginale kluski te podawane są z
serem na słono , moja rodzinka nie lubi takiej wersji , wiec ja robię je na słodko . Takie pamiętam z dzieciństwa , takie robi moja mama , takie robię ja dla swojej rodzinki , bo właśnie takie nam smakują najbardziej ;)

Składniki1,5 kg surowych
ziemniaków1/2 kg
ziemniaków ugotowanych2 płaskie łyżki
mąki pszennej2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soliNadzienie400 g
sera białegożółtkocukier do smakuSzczypta
solimasło do polania klusekSposób przygotowaniaSurowe
ziemniaki obrać , zetrzeć na małych oczkach , odcisnąć przez lnianą ściereczkę , tetrę lub gazę . Sok z wyciśniętych
ziemniaków odstawiUgotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem , dodać do surowych
ziemniaków , wsypać
mąki i
sól . Sok z wyciśniętych
ziemniaków delikatnie zlać , powstałą na dnie naczynia
skrobię dodać do masy ziemniaczanej , wszystko szybko ale dokładnie wyrobićDo
sera dodać
żółtko ,
sól ,
cukier , wszystko dokładnie utrzećZ gotowej masy formować małe placki , kłaść porcje
sera , formować kulki , wrzucać na gotując, się
wodę , delikatnie zamieszać drewnianą łyżką , gotować na wolnym ogniu około 15 minut
Masło stopić , polać kluski


