ßßß Cookit - przepis na Kacapoły czyli kluski ziemniaczane

Kacapoły czyli kluski ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Kacapoły to regionalne danie moich okolic . W oryginale kluski te podawane są z serem na słono , moja rodzinka nie lubi takiej wersji , wiec ja robię je na słodko . Takie pamiętam z dzieciństwa , takie robi moja mama , takie robię ja dla swojej rodzinki , bo właśnie takie nam smakują najbardziej ;)
Składniki
1,5 kg surowych ziemniaków
1/2 kg ziemniaków ugotowanych
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
Nadzienie
400 g sera białego
żółtko
cukier do smaku
Szczypta soli
masło do polania klusek
Sposób przygotowania
Surowe ziemniaki obrać , zetrzeć na małych oczkach , odcisnąć przez lnianą ściereczkę , tetrę lub gazę . Sok z wyciśniętych ziemniaków odstawi
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem , dodać do surowych ziemniaków , wsypać mąki i sól . Sok z wyciśniętych ziemniaków delikatnie zlać , powstałą na dnie naczynia skrobię dodać do masy ziemniaczanej , wszystko szybko ale dokładnie wyrobić
Do sera dodać żółtko , sól ,cukier , wszystko dokładnie utrzeć
Z gotowej masy formować małe placki , kłaść porcje sera , formować kulki , wrzucać na gotując, się wodę , delikatnie zamieszać drewnianą łyżką , gotować na wolnym ogniu około 15 minut
Masło stopić , polać kluski
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/kacapoly-czyli-kluski-ziemniaczane