ßßß
Składniki:około 15 średnich ziemniaków1 szklanka mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 jajkaszczypta soli250 g białego sera (u mnie półtłusty)2 łyżeczki cukru3 łyżeczki cukru waniliowegoDo polania: masło, bułka tarta, cukier.Przygotowanie:Obieramy ziemniaki, gotujemy. Ugotowane, lekko przestygnięte ziemniaki ugniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy 1 szklankę mąki zwykłej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajka oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy (ja robię to ręcznie). W osobnej misce przygotowujemy nadzienie serowe. Biały ser, cukier kryształ i cukier waniliowy łączymy widelcem. Podsypujemy delikatnie stolnicę mąką. Nabieramy w rękę kawałki ciasta ziemniaczanego (tyle aby powstała z tego pożądanej przez nas wielkości kulka). Rozpłaszczamy delikatnie na oprószonym mąką blacie. Wkładamy na środek masę serową. Zawijamy brzegi i toczymy kulkę. Analogicznie postępujemy z całym ciastem. Przygotowane knedle wrzucamy do gotującej się (osolonej lekko) wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane np. bułką tartą z cukrem lub w inny ulubiony sposób.Smacznego