Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 4
jajka- 1/2 szklanki
mąki pszennej- 1/2 szklanki
cukru pudru- 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej*na krem- 6
jajek- 275ml soku wyciśniętego z
limonek- 200g drobnego
cukru- 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej- skórka starta z 2
limonek- 200g
masła- 500g
serka mascarpone*na poncz- sok z 1/2
limonki- 100ml czarnej
herbaty- 2 łyżeczki
cukru*dodatkowo- 6
owoców kiwi- ok. 100g
płatków migdałowychSposób przygotowania:1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia na sztywno
białek, pod koniec dodając
cukier puder i
żółtka. Na samym końcu delikatnie mieszamy z przesianą
mąką pszenną i ziemniaczaną. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok. 21cm (dno wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto będzie upieczone, wyciągamy z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości kolan. Studzimy, następnie kroimy na 3 blaty.2. Do garnka wbijamy 6
jajek, dodajemy
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z
cukrem oraz sok i skórkę z
limonek i podgrzewamy w kąpieli
wodnej, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Następnie dodajemy po kawałku
masła, cały czas mieszamy, pozostawiając na małym ogniu. Gotowy krem przekładamy do miski, przykrywamy folią i studzimy, później wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie połowę kremu miksujemy z
serkiem mascarpone.3. Każdy blat nasączamy ponczem, przygotowanym z podanych składników.
Owoce kiwi obieramy, kroimy w plasterki. Jeden blat kładziemy na paterze, smarujemy połową odłożonego kremu
limonkowego, układamy część plasterków
kiwi, smarujemy 1/4 kremu z
mascarpone i przykrywamy drugim blatem. Smarujemy pozostałym kremem
limonkowym, układamy plastry
kiwi i ponownie 1/4 kremu z
mascarpone. Nakrywamy ostatnim blatem, cały tort smarujemy pozostałym kremem z
mascarpone. Na wierzch kładziemy kilka plastrów
kiwi, a boki obsypujemy lekko podprażonymi
płatkami migdałowymi. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.