Wykonanie
ciasto:
250 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła120 g
cukru pudru1
jajkokrem:
400 ml
mleka1 opakowanie budyniu
waniliowego2 łyżeczki
cukru30 g
masłasok z połowy
limonkidodatkowo:
3-4
owoce kiwiwykonanie:
Mąkę, zimne
masło pokrojone w kostkę,
cukier puder oraz
jajko umieścić w misce lub na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut.
Formę do tarty posmarować
masłem (można też posypać
mąką lub
bułką tartą). Schłodzonym
ciastem równomiernie wyłożyć formę do pieczenia. Następnie przy pomocy widelca lub wykałaczki wykonać w cieście niewielkie otworki. Piec w temperaturze 200 º C przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.
W tym czasie przygotować
budyń według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu dodać
masło i sok wyciśnięty z połowy
limonki. Dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzoną tartę.
Kiwi obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na krem. Schłodzić w lodówce i podawać.
Smacznego! :)