Składniki:*na ciasto- 1/2 kostki margaryny- 1/2 szklanki cukru pudru- 1 żółtko- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej*na masę makową- 250g mielonego maku- 1/2 szklanki cukru pudru- 1 jajko- 1 białko- kilka kropel aromatu waniliowego- 1 łyżka bułki tartej*na masę serową:- 500g mielonego sera (najlepiej we wiaderku do serników)- 3 jajka- 1/2 szklanki cukru pudru- 1/4 kostki masłaSposób przygotowania:1. Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy i przekładamy do formy (ja użyłam średniej tortownicy). Ciasto podpiekamy ok. 15 min. w 200 stopniach.2. Mielony mak ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy aromat waniliowy i bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy je delikatnie z masą makową. Na końcu wykładamy je na podpieczony spód.3. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodając stopniowo ser. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na warstwę makową.4. Ciasto pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach (powinno się zrumienić). Można po wystudzeniu polać czekoladą.