Wykonanie
Składniki:*na
biszkopt- 4
jajka- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 12 dag
cukru- 12 dag
mąki pszennej*na masy- 3 puszki
mandarynek- 2 budynie
waniliowe- 1,5 szklanki
soku pomarańczowego- 4 opakowania zwykłych
herbatników- 3 opakowania
śmietany fix- 1/2 litra
śmietany 30%- 3 łyżki
cukru pudru- polewaSposób przygotowania:1.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy
cukier, następnie
żółtka cały czas ubijamy. Później wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia przez sitko, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 min. w 200 stopniach (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto na nim nie pozostanie). Ciasto odstawiamy do ostudzenia, następnie zdzieramy delikatnie z górnej części cienką warstwę skórki. Można nasączyć trochę
wodą wymieszaną z
cytryną.2. Sok od odcedzonych
mandarynek i 1 szklankę
soku pomarańczowego zagotowujemy. do 1/2 szklanki
soku pomarańczowego wsypujemy budynie(jeśli są bez
cukru to można dodać 2 łyżki
cukru), mieszamy, następnie wlewamy do gotującego się wcześniej soku, gotujemy aż powstanie
budyń.3. Na
biszkopt wykładamy odsączone
mandarynki, następnie kładziemy gorący
budyń i odkładamy do ostudzenia.4.
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy
cukier puder wymieszany z fixamy.
Śmietanę wykładamy na ostudzony
budyń, na nią układamy
herbatniki. Można polać polewą, wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.