ßßß Cookit - przepis na Ciasto "Adam i Ewa"

Ciasto "Adam i Ewa"

nazwa

Wykonanie

Pyszne, lekkie i mocno orzeźwiające ciasto na biszkoptowym spodzie. Jak dla mnie wyjątkowe, tak jak i jutrzejszy dzień. Pamiętacie? Napewno pamiętacie, jutro Dzień Mamy.
Bardzo lubię ten dzień, a chyba jeszcze bardziej od kiedy sama jestem mamą. Lubię uroczystość w przedszkolu u mojego Skarba, i potem lody w drodze powrotnej. Będzie mi bardzo tego brakowało, kiedy Skarb pójdzie do szkoły. A to już przecież tak niedługo.
Ten rewelacyjny przepis znalazłam dawno, dawno temu w serwisie mojeciasto.pl a podała go Magoldie . Zmieniłam tylko biszkopt, zrobiłam go z przepisu, któremu jestem wierna już długo :)
Składniki na biszkopt:
4 jajka
12 dag cukru
12 dag mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz:
3 puszki mandarynek w syropie (1 puszka - 312 g netto, masa po odsączeniu 175 g)
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe (po 40 g)
2 opakowania herbatników zwykłych
2 opakowania herbatników czekoladowych (jednostronnie czekoladowych)
4 opakowania śmietan fix (ja dałam 2 opakowania)
1/2 litra śmietanki 30% (dałam 600g kremówki 36%)
3 łyżki cukru pudru (dałam 4)
Proporcje wystarczają na dużą blaszkę. Ja robiłam na takiej 40x25 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 170-180 st. C.
Ubijamy na sztywno pianę z białek, a następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy (ręcznie, nie mikserem) tak żeby mąka połączyła się z masą. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru (u mnie ok. 20 min.), warto też sprawdzić patyczkiem. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt po ostygnięciu można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny, wcześniej zdejmując z niego skórkę.
Na biszkopcie układamy odsączone mandarynki.
Sok od mandarynek i 1,5 szklanki soku pomarańczowego zagotować. W pozostałej 1/2 szklanki soku pomarańczowego rozmieszać budynie (jeśli budynie są bez cukru to dobrze też dodać też cukier do smaku) i wlać na gotujący się sok. Chwilę gotować, mieszając cały czas.
Gorący budyń wykładamy na ciasto z mandarynkami. Odstawiamy do ostygnięcia
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder ze śmietan-fixami. Śmietanę wykładamy na dokładnie wystudzoną warstwę budyniową.
Na wierzchu układamy herbatniki w szachownicę.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/05/ciasto-adam-i-ewa.html