Wykonanie
Pyszne, lekkie i mocno orzeźwiające ciasto na
biszkoptowym spodzie. Jak dla mnie wyjątkowe, tak jak i jutrzejszy dzień. Pamiętacie? Napewno pamiętacie, jutro Dzień Mamy.Bardzo lubię ten dzień, a chyba jeszcze bardziej od kiedy sama jestem mamą. Lubię uroczystość w przedszkolu u mojego Skarba, i
potem lody w drodze powrotnej. Będzie mi bardzo tego brakowało, kiedy Skarb pójdzie do szkoły. A to już przecież tak niedługo.Ten rewelacyjny przepis znalazłam dawno, dawno temu w serwisie mojeciasto.pl a podała go Magoldie . Zmieniłam tylko
biszkopt, zrobiłam go z przepisu, któremu jestem wierna już długo :)

Składniki na
biszkopt:4
jajka12 dag
cukru12 dag
mąki tortowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaoraz:3 puszki
mandarynek w
syropie (1 puszka - 312 g netto, masa po odsączeniu 175 g)2 szklanki
soku pomarańczowego2 budynie
waniliowe (po 40 g)2 opakowania
herbatników zwykłych2 opakowania
herbatników czekoladowych (jednostronnie
czekoladowych)4 opakowania
śmietan fix (ja dałam 2 opakowania)1/2 litra
śmietanki 30% (dałam 600g kremówki 36%)3 łyżki
cukru pudru (dałam 4)Proporcje wystarczają na dużą blaszkę. Ja robiłam na takiej 40x25 cm.Piekarnik nagrzewamy do 170-180 st. C.Ubijamy na sztywno pianę z
białek, a następnie stopniowo dodajemy
cukier i
żółtka cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą przez sitko
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy (ręcznie, nie mikserem) tak żeby
mąka połączyła się z masą. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru (u mnie ok. 20 min.), warto też sprawdzić patyczkiem. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt po ostygnięciu można nasączyć
wodą z
cukrem i
sokiem z cytryny, wcześniej zdejmując z niego skórkę.Na
biszkopcie układamy odsączone
mandarynki.Sok od
mandarynek i 1,5 szklanki
soku pomarańczowego zagotować. W pozostałej 1/2 szklanki
soku pomarańczowego rozmieszać budynie (jeśli budynie są bez
cukru to dobrze też dodać też
cukier do smaku) i wlać na gotujący się sok. Chwilę gotować, mieszając cały czas.Gorący
budyń wykładamy na ciasto z
mandarynkami. Odstawiamy do ostygnięcia
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając
cukier puder ze
śmietan-fixami.
Śmietanę wykładamy na dokładnie wystudzoną warstwę budyniową.Na wierzchu układamy
herbatniki w szachownicę.Smacznego ;)