Wykonanie
Składniki:- 60ml
oliwy z oliwek- 1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego- 1/2 szklanki
suszonej żurawiny- 3/4 szklanki solonych
pistacji Felix (ilość bez łupin)- 1/2 szklanki pokrojonych
orzechów włoskich- 2
jajkaSposób przygotowania:1. W misce mieszamy
oliwę z
cukrem, następnie dodajemy ekstrakty,
jajka, miksujemy na gładko. Później wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz wszystkie
bakalie, wyrabiamy ciasto dłońmi i formujemy dwa bochenki (można podsypać odrobiną
mąki), które układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką.2. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopni, aż się zezłocą, studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie bochenki kroimy na małe kromeczki, układamy na blaszce i wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, na 8 min, by obeschły i były kruche.
Ciasteczka można długo przechowywać w pojemniku, są świetną popołudniową przekąską.