Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 3 łyżki
kakao- 3/4 szklanki
oleju- 1 szklanka
cukru- 1/2 szklanki
wody- 1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 5
jajek*na masę- 500ml
śmietany 36%- 5 łyżek
cukru- 2 łyżki
soku z cytryny- 7 łyżeczek
żelatyny- 800g wydrylowanych
wiśni (najlepiej świeżych)- ok. 100ml
wody*dodatkowo- 125g
czekolady (gorzkiej lub
mlecznej)- 125ml
śmietany 30%-
wiśnie do dekoracjiSposób przygotowania:1. W garnku umieszczamy 1 szklankę
cukru,
olej,
kakao i
wodę, zagotowujemy do rozpuszczenia
cukru, studzimy.2.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 1/2 szklanki drobnego
cukru. Następnie cały czas miksując dodajemy
żółtka i wystudzoną wcześniej przygotowaną masę z
kakao. Na końcu mieszamy z
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
sodą.3. Ciasto wlewamy do formy (o wymiarach ok. 25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. (do suchego patyczka), studzimy w uchylonym piekarniku.4. W ganku umieszczamy
wiśnie, zasypujemy
cukrem, dodajemy
sok z cytryny, zagotowujemy, następnie całość miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w ok. 100ml
wody, następnie wlewamy do ciepłej masy wiśniowej i dokładnie mieszamy, później studzimy do momentu aż lekko zgęstnieje.5.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod sam koniec dodajemy lekko gęstą masę
wiśniową. Powstały
wiśniowy krem przekładamy do lodówki, aby nieco zgęstniał.6. Wystudzone ciasto kroimy na pół, jedną część przekładamy do formy, następnie wlewamy 3/4 masy wiśniowej, przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy pozostałą masą, wkładamy na kilka godzin do lodówki.7.
Czekoladę rozpuszczamy w 125ml
śmietany, lekko studzimy, polewamy ciasto (jeśli masa wierzchnia stężała), dekorujemy
wiśniami i chłodzimy w lodówce.Inspiracja: mojewypieki