Wykonanie
Składniki:- 250g
mąki pszennej- 2
jajka- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
przyprawy do jabłecznika- 1/2 szklanki
brązowego cukru- 1/2 szklanki
oleju- 1/2 szklanki płynnego
miodu- 4 łyżki
maślanki lub
jogurtu naturalnego- 3/4 szklanki
orzechów laskowych- 2 kwaskowe
jabłka- szczypta
soliSposób przygotowania:1.
Orzechy grubo siekamy, odkładamy 2 łyżki do dekoracji.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z 1 łyżeczką
przyprawy do jabłecznika.2. W misce mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, resztą
przyprawy, szczyptą
soli. W drugiej misce miksujemy
jajka z
olejem,
miodem i
maślanką, stopniowo dodajemy
mąkę. Następnie wsypujemy pokrojone
orzechy i
jabłka, mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami, posypujemy odłożonymi
orzechami.3. Pieczemy w 200 stopniach, przez ok. 25 min., aż się zezłocą, wyjmujemy z pieca i studzimy na kratce.