Wykonanie
Składniki:- 6 nóżek z
kurczaka- 2
pomarańcze- 1 łyżka tartej skórki
pomarańcza- 1 łyżka
sezamu- kawałek świeżego
imbiru- 2 łyżki
miodu- 2 łyżki
oleju rzepakowego-
sólSposób przygotowania:1. Sok wyciśnięty z jednej
pomarańczy mieszamy z
miodem, startym
imbirem i skórką
pomarańczy oraz z
olejem.
Kurczaka oczyszczamy, zalewamy
pomarańczową marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.2. Po tym czasie
kurczaka z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy odrobiną
soli,
sezamem, układamy plastry drugiej
pomarańczy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 50 min. (od czasu do czasu
mięso polewamy marynatą, aby za bardzo się nie spiekło). Gotowe podajemy z
ziemniakami i
sałatką.

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędnym produktem mojej kuchni, świetnie sprawdza się do przygotowania dań wytrawnych, jak i wypieków słodkości”