ßßß Cookit - przepis na MUFFINY CZEKOLADOWE Z DŻEMEM WIŚNIOWYM

MUFFINY CZEKOLADOWE Z DŻEMEM WIŚNIOWYM

nazwa

Wykonanie

Ostatnio jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o muffinki. Jednak te zasługują na pełną pochwałę. Nie dość, że robi się je błyskawicznie, tak naprawdę znacznie szybciej niż tradycyjne, to jeszcze smakują wybornie. Mają w sobie dużo gorzkiej czekolady, bo jedną tabliczkę pochłania ciasto, a drugą polewa, a ja uwielbiam gorzką czekoladę;) Dzięki temu, że dżem trzeba domieszać do ciasta a nie nadziewać babeczki ich przygotowanie to pestka. Można je namieszać między wstawieniem wody na herbatę a zalaniem filiżanki;)
Przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess".
Składniki (na 12 sztuk):
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
300 g dżemu wiśniowego
150 g cukru (jeśli dżem jest wysoko słodzony ilość cukry zmniejszyć do 120 g)
szczypta soli
2 duże jajka rozkłócone
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło stopić, gdy prawie się rozpuści dodać czekoladę. Zaczekać chwilę, do momentu gdy czekolada zacznie mięknąć i zdjąć garnek z ognia. Rozmieszać drewnianą łyżką aż masło i czekolada będą gładko stopione. Dodać dżem wiśniowy, cukier, sól i jajka, wymieszać do połączenia. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać do rozprowadzenia mąki w masie. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą z nich napełniać do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C. Wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu nałożyć polewę i udekorować kandyzowanymi wiśniami lub wiśniami ze spirytusu.
Składniki na polewę:
100 g czekolady
100 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondla w którym znajduje się śmietana. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wymieszać ręcznie lub mikserem, aż krem będzie gęsty i gładki. Nałożyć na babeczki, wygładzić wypukłą stroną łyżki i ozdobić.
Smacznego :)
Źródło:http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/2012/08/muffiny-czekoladowe-z-dzemem-wisniowy.html