Wykonanie
Ostatnio jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o muffinki. Jednak te zasługują na pełną pochwałę. Nie dość, że robi się je błyskawicznie, tak naprawdę znacznie szybciej niż tradycyjne, to jeszcze smakują wybornie. Mają w sobie dużo
gorzkiej czekolady, bo jedną tabliczkę pochłania ciasto, a drugą polewa, a ja uwielbiam
gorzką czekoladę;) Dzięki temu, że
dżem trzeba domieszać do ciasta a nie nadziewać babeczki ich przygotowanie to pestka. Można je namieszać
między wstawieniem
wody na
herbatę a zalaniem filiżanki;)Przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess".Składniki (na 12 sztuk):125 g
masła100 g
gorzkiej czekolady300 g
dżemu wiśniowego150 g
cukru (jeśli
dżem jest wysoko słodzony ilość
cukry zmniejszyć do 120 g)szczypta
soli2 duże
jajka rozkłócone150 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Masło stopić, gdy prawie się rozpuści dodać
czekoladę. Zaczekać chwilę, do momentu gdy
czekolada zacznie mięknąć i zdjąć garnek z ognia. Rozmieszać drewnianą łyżką aż
masło i
czekolada będą gładko stopione. Dodać
dżem wiśniowy,
cukier,
sól i
jajka, wymieszać do połączenia. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Mieszać do rozprowadzenia
mąki w
masie. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą z nich napełniać do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C. Wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu nałożyć polewę i udekorować kandyzowanymi
wiśniami lub
wiśniami ze
spirytusu.Składniki na polewę:100 g
czekolady100 ml
śmietany kremówkiWykonanie:
Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondla w którym znajduje się
śmietana. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wymieszać ręcznie lub mikserem, aż krem będzie gęsty i gładki. Nałożyć na babeczki, wygładzić wypukłą stroną łyżki i ozdobić.Smacznego :)