Wykonanie
Dziś najbardziej (moim zdaniem) cesarsko-królewski z czeskich deserów - palačinky z nadzieniem z
orzechów włoskich. Uwaga! Potrawa jest przepyszna, ale mocno sycąca - 2 naleśniki zapchały mnie lepiej, niż niektóre dania obiadowe :)Składniki:Ciasto naleśnikowe (na ok. 13-14 naleśników):200 g
mąki pszennej2
jajka2 łyżeczki
cukru pudru250 ml
mleka250ml
wody (użyłam lekko gazowanej, lepsza będzie bez gazu)2 łyżki
olejuszczypta
soliolej lub
słonina do smażeniaNadzienie - z podanych składników starczyło na 8 naleśników :)150 ml
śmietany 30%szklanka
orzechów włoskich2 łyż,ki
cukrułyżka
rumu2 łyżki drobno posiekane kandyzowanej
skórki pomarańczowej (można zamienić na
rodzynki)dowolny ulubiony dodatek do podaniaSkładniki ciasta wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto i konsystencji
śmietany (zwykle najpierw mieszam sypkie składniki z
jajkiem i tłuszczem a
potem stopniowo rozrzedzam płynami) i odstawić na pół godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie.
Orzechy zmielić lub posiekać bardzo drobno.
Śmietanę zagotować z
cukrem, dodać
orzechy,
alkohol i skórkę, gotować aż powstanie gładka pasta (potrwa to bardzo krótko).Patelnię teflonową wysmarować tłuszczem i smażyć naleśniki (ja smażę tylko z jednej strony). Usmażona stronę każdego naleśnika posmarować nadzieniem, złożyć w trójkąt, a następnie odsmażyć na
maśle. Podawać gorące posypane wiórkami czekoladowymi, polane sosem
czekoladowym lub z
wiśniami z kompotu (jak kto lubi najbardziej)