ßßß
Sos jogurtowy:trzy łyżki jogurtu greckiegołyżka posiekanej miętysól i pieprzDo podania:tortille pszennesałata rzymskaopcjonalnie: ser żółtySchab umyć, oczyścić, pokroić na kotlety, a następnie w paski. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Papryki umyć, oczyścić i pokroić w paski. Fasolę odcedzić i opłukać. Czosnek posiekać drobniutko, podsmażyć na oliwie. Kiedy będzie złotawy, dodać schab i smażyć aż się zrumieni, dodać pieczarki i paprykę, doprawić solą i pieprzem i smażyć na mocnym ogniu cały czas mieszając jeszcze 5 minut. Następnie zmniejszyć ogień i dodać pozostałe składniki i dusić aż papryka zmięknie, a sos będzie bardzo gęsty. Uwaga, danie wyjdzie dość ostre. W międzyczasie wymieszać składniki sosu i posiekać sałatę w cienkie paski (przypominam, że sałata rzymska jest świetna do takich potraw, bo bardzo dobrze znosi wyższe temperatury i sflaczeje).Tortille przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na środek nałożyć dużą łyżkę gorącego farszu, zagiąć dolny brzeg, można lekko podsypać tartego sera i założyć boki, górny brzeg zostawić wolny. Jeśli do podgrzania tortilli używamy patelni grillowej (tak jak ja), położyć złożoną tortillę na patelni na kilka sekund żeby się zapiekła ("złożoną" stroną do dołu) - wtedy na 100% nie rozpadnie się. Do gotowej tortilli dołożyć jeszcze farszu (zmieści się całkiem sporo), dodać sałaty i polać sosem.