Dziś danie pozornie chińskie. Chop suey, które głównie kojarzy się z całkiem dobrą piosenką zespoły System of a Down, to potrawa o amerykańskim rodowodzie. Jak ktoś słusznie zauważył smakuje tak, jakby Chińczyk próbował w amerykańskich warunkach odtworzyć domowe smaki lub jakby Amerykanin próbował podrobić danie, które dostał w Chinatown.Ważne, że smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu :)Składniki:duża pierś z kurczaka pocięta na paski250g chińskiego makaronu pszennegoczerwona paprykazielona paprykażółta papryka150 g różyczek brokułów150 g groszkucukrowego3 łodygi selera naciowego, pociętego na 2 cm kawałki2 duże marchwie pocięte na słupki3 poszatkowane liście kapusty pekińskiej lub pak choykiełki fasoli mung2 łyżki wermutu3 łyżki sosu ostrygowego100 ml bulionu z kurczaka2 łyżeczki skrobi4 łyżki oleju arachidowego2 ząbki czosnkuolej sezamowy do smakuziarna sezamu do posypaniasól i pieprzWymieszać 2 łyżki wermutu i 2 łyżki sosu ostrygowego i zamarynować w tym pierś z kurczaka. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.Na woku rozgrzać 2 łyżki oleju arachidowego. Ząbki czosnku przecisnąć i usmażyć na złoty kolor. Dodać mięso razem z marynatą i usmażyć na złotobrązowo. Przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową.Znów w woku rozgrzać pozostały olej z fistaszków. Dodać warzywa (poza kiełkami i kapustą) i smażyć aż zmiękną. Dodać usmażone mięso. Bulion drobiowy zmieszać ze skrobią i pozostałym sosem ostrygowym. Jeżeli rosół nie jest zbyt słony, dosolić. Wlać mieszankę do woka. Zagotować, aż sos mocno zgęstnieje. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozłożyć do miseczek. Przełożyć mięso z warzywami i sosem do makaronu. Przed podaniem skropić olejem sezamowym i posypać ziarnami do smaku.