Wykonanie
Dziś przepis z kuchni polskiej - pierogi z
kapustą i
mięsem (przy okazji robię recykling
mięsa z rosołu). Jak się okazało, taki farsz jest tradycyjnie przyrządzany w okolicach
Końskich i na Lubelszczyźnie. Przepis na ciasto to moje odkrycie. Ciasto z
jajkami zawsze wychodziło mi twardawe i trudne do wałkowania, natomiast to z dzisiejszego przepisu jest fantastyczne - bardzo łatwe w obróbce i nadaje się zarówno do pierogów na wytrawnie, jak i na słodko.Składniki na ok. 70 pierogów:Ciasto:300 g
makiszklanka gorącej
wodyszczypta
soliFarsz:ok. 700 g
gotowanej wołowiny z rosołu (najlepsza jest pręga albo łata z usuniętymi największymi fragmentami tłuszczu)ok. 300 g
kapusty kiszonej1
cebulałyżeczka suszonego
majerankuszczypta mielonego
kminkusól,
pieprzolejPrzygotować ciasto: do miski wsypać
mąkę i
sól, stopniowo dolewać
wody i mieszać łyżką, kiedy składniki się połączą, wyłożyć ciasto na podsypany
maka blat i wyrabiać je dość długo aż będzie gładki i elastyczne (
woda musi być bardzo gorąca żeby zaparzyć
mąkę, więc jeśli ciasto parzy w dłonie, poczekać kilka minut). Szczelnie okryć ściereczką i odstawić żeby odpoczęło.Przygotować farsz:
mięso pokroić na małe kawałki,
cebulę posiekać drobniutko, a
kapustę przepłukać. Na dużej patelni podgrzać
olej, dodać wszystkie składniki farszu, doprawić, przesmażyć razem, a następnie zemleć. Można do tego celu użyć robota kuchennego - farsz należy mielić ok. 20 sekund na wysokich obrotach. Przestudzić.Ciasto rozwałkować cienko, dużą szklanka wykrawać krążki (używam szklanki do
whisky). Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę farszu i zalepić. Pierogi gotować w osolonej, wrzącej wodzie kilka minut - aż napuchną i wypłyną. Po włożeniu surowych pierogów do
wody należy je lekko przemieszać żeby się nie skleiły. Podaję je zwykle z gęstą
śmietaną doprawioną
solą i
pieprzem. Pierogi z tego przepisu bardzo dobrze się mrożą - surowe należy ułożuć na podsypanej
mąką desce tak żeby nie stykały się ze sobą i schować na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto jest zmrożone i można je schować do woreczków lub pojemników.