Wykonanie
Dziś prezentuję przystawkę, która może być alternatywą dla tradycyjnych
buraczków i
szpinaku - gruzińskie pchali. To bardzo proste danie, które będzie stanowiło efektowny dodatek do smażonych i
pieczonych mięs lub samodzielną lekką przekąskę. Można je przygotować również z innych warzyw takich jak
pory,
kalafior czy
kapusta (również należy je najpierw ugotować a
potem rozdrobnić).Składniki na ok. 12 sztuk:pęczek
szpinaku3-4 średnie podłużne
burakipół szklanki wyłuskanych
orzechów włoskich2 ząbki
czosnkupół łyżeczki słodkiej mielonej
paprykiłyżeczka mielonej
kolendry2 łyżeczki
przyprawy chmeli suneli2 łyżki czerwonego
octu winnegosólpestki
granatuSzpinak i
buraki umyć i ugotować (oczywiście oddzielnie), ostudzić.
Szpinak dobrze odcisnąć z
wody, posiekać i lekko osolić.
Buraki obrać (z dobrze ugotowanych
buraków skórka schodzi sama - po ugotowaniu staje się luźniejsza, więc wystarczy zrobić małe nacięcie i obedrzeć
buraka ze skóry :)) i zetrzeć połowę na tarce o grubych oczkach i połowę na tarce o drobnych oczkach, wymieszać razem. Pozostałe składniki (bez
soli i pestek
granatu) zmiksować w robocie kuchennym na gładką pastę, podzielić na pół, dodać do warzyw i dobrze wymieszać. Nabierać łyżką masę warzywną i dłońmi formować kulki lub takie "
łezki" jak na zdjęciu. Podawać udekorowane pestkami
granatu i świeżą
kolendrą.