Wykonanie
Jack Daniel's to nie tylko wyśmienity burbon, świetnie smakujący sam, na lodzie, jak i w drinkach. To również świetna baza do marynat. Najlepiej pod sam koniec grillowania posmarować nią
mięso,
rybę lub warzywa. Resztę można podać na zimno w miseczce - to również świetny dip. Na fotce propozycja podania jako glazura do porządnego
steku ;)Przepis to modyfikacja receptury z www.topsecretrecipes.com.Składniki na ok. 250 ml: 1 nieobrany ząbek
czosnku1 szklanka
soku ananasowego1/2 szklanki
wody3 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
soku z cytryny1/4 szklanki
brązowego cukru3 łyżki drobno startej
cebuli1 łyżka drobno startego
ananasa (może być z puszki)łyżeczka
miodu wielokwiatowego1/4 łyżeczki
pieprz50 ml
whiskey Jack Daniel's
Czosnek razem z łupiną położyć na suchej patelni i z obu stron zapiec z obu stron, aż wnętrze zmięknie. Pozbyć się łupiny i rozgnieść na papkę.Do rondelka przelać składniki sosu. Zagotować z
cukrem aż ten się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować około 45 minut, aż sos stanie się gęsty jak
syrop.Sos idealnie nadaje się do
mięsa,
kurczaka, warzyw, ryb i
krewetek z grilla lub patelni grillowej. Albo smarować pod koniec grillowania lub smażenia albo jako dodatek do dania w kokilkach obok na ciepło lub zimno. W słoiku sos można przechowywać w lodówce parę miesięcy.