Wykonanie
Wszystkie osoby z kucharskim zmysłem mają w sobie pewien
upór. Dążą zwykle do osiągnięcia perfekcji, do wypracowania takiej metody, takiej jakości, żeby zadowoliła ich samych, co nie raz jest z tego wszystkiego najtrudniejsze. Dla mnie takim wyzwaniem swego czasu było ciasto na pizzę. Wiem, co to za filozofia? To jeden z prostszych przepisów na ciasto, ale uważam, że dysponując zwykłym piekarnikiem domowym, trzeba się jednak bardziej postarać. I starałam się, bardzo, bardzo wiele
razy. Metodą prób i błędów, cześciej niestety błędów. Idealne ciasto to dobra konsystencja, zarówno w czasie obróbki jak i po upieczeniu, to wyjątkowy smak, ale nie dominujący, to odpowiednia chrupkość ale nie twardość i nie suchość, to także odpowiednio wyrośnięte ranty, podczas gdy cała reszta pizzy powinna być jednak dość płaska. Niby prosta sprawa...Po kilkunastu próbach osiągnęłam swój ideał. Chcę się nim z
Wami podzielić.Dziś będzie pizza. Pizza idealna. Z prażonymi
pieczarkami, pikantną
salami, odrobiną
cebulki i
serem mozzarella. Na
pomidorowym sosie.

Składniki:150g
mąki pszennej razowej350g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
suszonych drożdży250ml
wody1 łyżka
jogurtuszczypta
sody3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli1 łyżka
cukruSos:1/2 szkl passaty pomidorowej1 łyżeczka
soku z cytryny1/4 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki drobnego
cukru1/3 łyżeczki suszonego
czosnku1/2 łyżeczki
oreganopieprzDodatki:
ser mozzarellapikantna
salamipieczarki (
sól,
pieprz, łyżka
masła)
cebulaPrzygotowanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą
wodą, łyżką
mąki zwykłej i
cukrem. Odstawić do wyrośnięcia.Do wyrośniętego rozczynu dodać
jogurt, wymieszać.W misce wymieszać obydwa rodzaje
mąki,
sodę i
sól. Wlać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie za gęste należy dolać odrobinę
wody, jeśli za rzadkie - dosypać
mąki. Wlać
oliwę i wyrobić ponownie, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Masło rozpuścić na patelni. Dodać pokrojone
pieczarki, posolić i dodać
pieprz. Jak tylko puszczą sok, zwiększyć ogień i smażyć, aż cały sok wyparuje a
pieczarki lekko się przyrumienią.
Cebulę pokroić w piórka,
mozzarellę w plastry.Passattę
pomidorową wymieszać z
solą,
pieprze,
cukrem,
czosnkiem i
sokiem z cytryny.Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na cienki placek. Posmarować sosem, położyć plastry
salami,
pieczarki i
cebulę. Na wierzchu ułożyć plastry
sera.Piekarnik nagrzać na maksymalną temperaturę. Pizzę położyć na płaskiej blaszce lub kamieniu do pieczenia i umieścić na samym dole piekarnika. Najlepiej, żeby blaszka z
ciastem leżała bezpośrednio na ściance.Piec ok 10-12 minut.Smacznego :)