Wykonanie
Kotlety w pikantnej panierce są idelanym daniem obiadowym, które można podać do
ziemniaków i mizerii. Można je także wykorzystać do zrobienia kanapek lub pokroić w ukośne paski i dodać do sałatki.Mizeria jest zrobiona ze słodko-kwaśnym dressingiem, odpowiednio doprawionym
pieprzem i świeżym
szczypiorkiem.
Składniki:3
filety z kurczaka1/2 szkl
bułki tartej2 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
słodkiej papryki mielonej1/3 łyżeczki mielonej
kurkumyszczypta
pieprzu cayenne lub mielonej
chilijajkosólpieprzolej rzepakowymizeria1
ogórek2/3 szkl kwaśnej, gęstej
śmietany1 płaska łyżeczka
cukru1 łyżeczka
octu owocowego lub
soku z cytryny1/3 łyżeczki
pieprzusól2 łyżki siekanego
szczypioru świeżegoPrzygotowanie:Umyty i obrany
ogórek pokroić w plastry, posypać
solą i odstawić na 15 minut.
Śmietanę wymieszać z
cukrem, dodać
ocet i
pieprz.Umyte i osuszone
filety z kurczaka pokroić na kotlety. Posypać
solą i
pieprzem. Odstawić na bok.
Jajko roztrzepać w talerzu.
Mąkę wymieszać z
bułką tartą,
słodką papryką,
cayenne i
kurkumą.
Olej rozgrzać na patelni. Każdy kotlet zamoczyć z obu stron w
jajku a następnie obsypać dokładnie panierką, można delikatnie przycisnąć dłonią, aby jak najdokładniej panierka przywarła do
mięsa.Smażyć na rozgrzanym
oleju na złoty kolor, następnie odkładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Z
ogórków odlać sok. Im krócej będą stały nasolone, tym mniej będzie soku a plasterki będą bardziej chrupiące. Niektórzy lubią miękki plasterki
ogórka, inni wolą, kiedy
ogórek w mizerii jest jędrny. Czas odstawienia
ogórków pozostawiam więc do indywidualnej decyzji.Wlać
śmietanę i posypać
szczypiorkiem, wymieszać dokładnie.Smacznego :)