Wykonanie
Drożdżówki z pysznym nadzieniem mocno
cytrynowym. Oblane lukrem wykonanym na słodkiej
śmietance, gorąco polecam, jeśli jeszcze takiego nie próbowaliście. Plecione w kształt ciasnych gniazdek, niektórym przypominają różyczki.Mają w sobie coś takiego, co poprawia humor. Kształt? Smak? Wygląd? Chyba wszystko razem. Bułeczki na dobry dzień :)

Składniki:ciasto:1 szkl
mleka2,5 szkl
mąki1 łyżeczka
drożdży suszonych1
jajko6 łyżek
cukru1/4 szkl rozpuszczonego
masłanadzienie:1 opakowanie
serka mascarpone2 łyżeczki świeżo otartej
skórki z cytryn4 łyżki
cukru3 łyżki
soku z cytryny1
żółtkolukier:5 łyżek słodkiej
śmietanki8 łyżek
cukru pudruPrzygotowanie:
Drożdże rozpuścić w
mleku. Wlać do miski z
mąką,
cukrem. Wbić
jajko i wyrobić gładkie ciasto. Dodać rozpuszczone
masło i wyrabiać do czasu, aż tłuszcz się wchłonie. Odstawić do wyrośnięcia.Mascaropne wymieszać z
cukrem, dodać
skórkę z cytryny i sok. Na końcu dodać
żółtko. Połączyć składniki na gładką masę.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej z nich zrobić cienki placek mniej więcej podobnej wielkości. Jeden z nich posmarować nadzieniem, drugi położyć na wierzchu tak, aby przykrył ten poniżej.
Ostrym nożem przekrawać paski o grubości 1 - 1,5 cm. Następnie każdy z nich zwinąć w świderek i okręcić w palcach całą długością, tworząc gniazdko. Koniec wepchnąć do środka od góry.Odstawić bułeczki do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C aż będą rumiane (ok 25 minut). Upieczone wystudzić na kratce.
Śmietankę zagotować na małym ogniu, uważając, aby nie wykipiała i nie przypaliła się. Dodać
cukier i dobrze wymieszać. Podgrzewać ok 3 minut i zdjąć z palnika.Wystudzone
bułki udekorować lukrem.Smacznego :)