Wykonanie
Właśnie jest sezon bławatków, częściej używana nazwa chabrów, to postanowiłam zrobić coś, co lubię. Połączyć
rybę z tymi oto kwiatami. Masa witamin i
soli mineralnych, jakie
daje nam bławatek w połączeniu z
rybą Solą daje nam pyszne zdrowe jedzonko, do tego
kasza jęczmienna wymieszana z
buraczkami.Procedurę zbioru, suszenia itp. Podawałam już w innym
poście, a mianowicie tym : Chaber bławatek- zbiory, suszenie.
Składniki na
rybę:- 4 średnie płaty (filety)
Soli- płaska łyżeczka
ziół prowansalskich-
sól morska,
pieprz kolorowy- garść suszonych
płatków bławatka (do panierowania)-
oliwa z oliwek do pieczenia
rybySkładniki na sos:- 4
papryczki chili-4 ząbki
czosnku- łyżeczka
kurkumy-5 łyżek
oliwy z oliwek-płaska łyżeczka
soli morskiej- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 2 łyżki
musztardy-łyżka
octu winnego.Dodatkowo:-3/4 szklanki
kaszy jęczmiennej-4 łyżki
buraczków- świeży cząber-
sól morskaRybę myjemy, osuszamy, delikatnie solimy,
pieprzymy i posypujemy
ziołami prowansalskimi z obu stron. Następnie wszystkie składniki na sos miksujemy. Przelewamy sos do rondelka i gotujemy na małym ogniu ok 8 min. W tak gotowym
sosie musztardowo –chili panierujemy
rybę, a następnie obsypujemy delikatnie
płatkami bławatka z każdej strony.
Ryba może nam się delikatnie rozwalać, ale właśnie w tym cały sęk, bo na patelni możemy sobie ją formować w dowolny sposób. Smażymy na rozgrzanej
oliwie na złoty kolor.Dodatkowo możemy podawać z
kaszą zabarwioną
buraczkami.
Buraczki miksujemy w blenderze i dodajemy do ugotowanej
kaszy, która gotowała się w osolonej wodzie.
Kaszę z
buraczkami mieszamy i nakładamy na talerz. Ja użyłam foremki gwiazdki do
ciastek, by na talerzy było nie tyle kolorowo, co i estetycznie. Dekorujemy świeżym cząbrem. Jak ktoś nie ma, może być
koper.
Życzę wszystkim smacznego.