Wykonanie
Miłośniczką
owoców to ja jestem zdecydowanie i niezaprzeczalnie ;-) Znów
jagody,
maliny..
migdały… mniaaaaaam ;-) Dziś, coś w sam raz na upały. Coś ala niebiańskie ptasie mleczko na kruchym spodzie z
jagodami,
malinami, masą
śmietanową i prażonymi
migdałami. W smaku pyszne i orzeźwiające.

Spód:160g
mąki100g zimnej
margaryny Kasi1 łyżka
cukru pudru1
jajkoszczypta
solimasa:3
serki ( 3x 150g)
waniliowe1
galaretka niebieska (z firmy Wodzisław)pół szklanki
jagóddodatkowo:250ml
śmietanki 30%1 fix do
śmietany3 łyżeczki
cukru wanilinowegokilkanaście
jagódKilka
malinGarść
płatków migdałówZagniatamy wszystkie składniki na spód i wstawiamy na 30 min do lodówki lub tak jak ja na 15 min do zamrażalki. Tortownicę (o średnicy 23cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować
margaryną Kasią. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić na spodzie. Na koniec po nakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 190’C przez ok. 25 min. Po zrobieniu ciasta, odstawić do wystygnięcia. Ściągamy papier do pieczenia i spód pozostawiamy w tortownicy.

Cała tortownicę okrywamy z zewnątrz folią aluminiową, tak by w razie, czego masa ptasiego mleczka się nie wylewała, gdyby komuś dobrze nie trzymała tortownica.
Galaretkę rozrabiamy według instrukcji, tylko od 500ml
wody odjąć 50ml! Tak, więc
galaretkę rozrabiamy w 450ml gorącej
wody. Dajemy ją do ostygnięcia.
Potem do niej dodajemy
serki waniliowe i wszystko razem miksujemy. Zalewamy nasz spód, tak ok 2 cm. Wstawiamy do lodówki by stężało. Po wyciągnięciu układamy
jagody ( ja na około
spodu tak zrobiłam, ale i tak część wypłynęła do góry później). Następnie delikatni za pomocą łyżki zalewamy całą tortownicę i dajemy do lodówki, aż dobrze stężeje.
Śmietanę miksujemy z
cukrem wanilinowym i na koniec dodajemy fix do
śmietany. W lecie zaczęłam go używać, dzięki temu
śmietana nie nabiera
wody, zwłaszcza w te upały :) Przekładamy do szprycy i dekorujemy nim nią ciasto. Układamy
owoce i posypujemy uprażonymi
migdałami (prażenie
migdałów- wkładamy je na suchą patelnię, tak by nabrały koloru, dajemy do ostygnięcia).

Życzę smacznego, bardzo pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto.