Wykonanie
No to sobie wymyśliłam ciasto ;-) Ciężko nawet mu wymyślić nazwę było bo ma w sobie masę składników.Ciasto
biszkoptowe z
galaretkami przekładne kolorowymi warstwami ptasiego mleczka z dodatkiem
jagód,
mandarynek i
jeżyn z
konfiturą różaną.
Konfiturą robiłam sama, nie wiem dokładnie czy kupne się kupi.Ciasto zawojowało na zjeździe rodzinnym w weekend. Czy smakowało ? Ponoć bardzo,
brano dokładki, więc ciasto długo nie podstało w lodówce. Przepis podam według warstw zaczynając od dołu do góry.Oczywiście
jeżyny zbierane nieopodal mnie ;-) Jak ktoś ma ochotę zaprasza, jest ich od groma ! ;-)
Składniki spód:90 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczki
proszku do pieczenia90 g
miękkiej margaryny Kasi60 g
cukru1 ½ łyżeczki
cukru wanilinowego2
jajkaWarstwa różana:Pół małego słoiczka
konfitury z róży (robiłam sama, ale wiem, że można nabyć gotową w sklepach).Ptasie mleczko żółte:2
serki homogenizowane waniliowe100g
jogurtu naturalnego1
galaretka cytrynowa1
mandarynkaPtasie mleczko różowe:2
serki homogenizowane waniliowe100g
jogurtu naturalnego1
galaretka wiśniowa½ szklanki
borówek amerykańskichWarstwa górna ostatnia:4
mandarynki½
borówek amerykańskich½ szklanki
jeżyn czarnych
Galaretka diamentowaSpód i warstwa różana:
Margarynę Kasię ucieramy z
cukrem,
cukrem wanilinowym na puchaty krem. A następnie dodajemy
jajka i miksujemy.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia mieszamy i dodajemy do ciasta i miksujemy znów.Ciasto wkładamy i wyrównujemy do małej kwadratowej blachy, wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w 180’C. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia.Następnie nakładamy pół słoiczka
konfitury z róży. Ciasto będzie pięknie pachniało jak i smakowało różą. Na zdjęciu gotowego już ciasta nie widać za bardzo, widać tylko kontur, że nasączyło się ciasto nim.
Ptasie mleczko żółte:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy według instrukcji z małym wyjątkiem, nie dodajemy 500ml wrzątku tylko 400ml. Dajemy do wystudzenia i miksujemy razem z
serkami i
jogurtem. Na koniec dodajemy obraną
mandarynkę rozdrobioną (sam miąższ bez skórki). Mieszamy i wstawiamy na ok 15 min do lodówki tak by masa troszkę zgęstniała.
Wystygnięte ciasto z
konfiturą różaną wkładamy z powrotem do kwadratowej formy i wylewamy żółta warstwę ptasiego mleczka z
mandarynkami. Dajemy do lodówki aż stężeje.Ptasie mleczko różowe:Po 20 min możemy zrobić sobie różowe ptasie mleczko.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według instrukcji z małym wyjątkiem, nie dodajemy 500ml wrzątku tylko 400ml. Dajemy do wystudzenia i miksujemy razem z
serkami i
jogurtem. Na koniec dodajemy
borówki amerykańskie i mieszamy.
Jeśli warstwa żółta już stężała to wkładamy warstwę różową do lodówki na ok 15 min do lodówki tak by masa troszkę zgęstniała. A później nakładamy ją na żółtą warstwę. Wkładamy na ok 20 min.Warstwa górna ostatnia:Rozrabiamy diamentową
galaretkę (wieloowocowa- firmy Wodzisław). Dajemy do wystygnięcia.Następnie wyciągamy ciasto i układamy
mandarynki,
jeżyny i
borówki na warstwie różowej ptasiego mleczka, delikatnie dociskamy i zalewamy diamentową
galaretką, delikatnie łyżkami, tak by
owoce się nie odrywały. I zostawiamy na całą noc nasze ciasto w lodówce.Na drugi dzień idealne do jedzenia, łatwo się kroi i jest przepyszne.