ßßß
Składniki spód:90 g mąki pszennej1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia90 g miękkiej margaryny Kasi60 g cukru1 ½ łyżeczki cukru wanilinowego2 jajkaWarstwa różana:Pół małego słoiczka konfitury z róży (robiłam sama, ale wiem, że można nabyć gotową w sklepach).Ptasie mleczko żółte:2 serki homogenizowane waniliowe100g jogurtu naturalnego
1 galaretka cytrynowa1 mandarynkaPtasie mleczko różowe:2 serki homogenizowane waniliowe100g jogurtu naturalnego1 galaretka wiśniowa½ szklanki borówek amerykańskichWarstwa górna ostatnia:4 mandarynki½ borówek amerykańskich½ szklanki jeżyn czarnychGalaretka diamentowaSpód i warstwa różana:Margarynę Kasię ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puchaty krem. A następnie dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i dodajemy do ciasta i miksujemy znów.Ciasto wkładamy i wyrównujemy do małej kwadratowej blachy, wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w 180’C. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia.Następnie nakładamy pół słoiczka konfitury z róży. Ciasto będzie pięknie pachniało jak i smakowało różą. Na zdjęciu gotowego już ciasta nie widać za bardzo, widać tylko kontur, że nasączyło się ciasto nim.
Ptasie mleczko żółte:Galaretkę cytrynową rozpuszczamy według instrukcji z małym wyjątkiem, nie dodajemy 500ml wrzątku tylko 400ml. Dajemy do wystudzenia i miksujemy razem z serkami i jogurtem. Na koniec dodajemy obraną mandarynkę rozdrobioną (sam miąższ bez skórki). Mieszamy i wstawiamy na ok 15 min do lodówki tak by masa troszkę zgęstniała.
Wystygnięte ciasto z konfiturą różaną wkładamy z powrotem do kwadratowej formy i wylewamy żółta warstwę ptasiego mleczka z mandarynkami. Dajemy do lodówki aż stężeje.Ptasie mleczko różowe:Po 20 min możemy zrobić sobie różowe ptasie mleczko. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według instrukcji z małym wyjątkiem, nie dodajemy 500ml wrzątku tylko 400ml. Dajemy do wystudzenia i miksujemy razem z serkami i jogurtem. Na koniec dodajemy borówki amerykańskie i mieszamy.
Jeśli warstwa żółta już stężała to wkładamy warstwę różową do lodówki na ok 15 min do lodówki tak by masa troszkę zgęstniała. A później nakładamy ją na żółtą warstwę. Wkładamy na ok 20 min.Warstwa górna ostatnia:Rozrabiamy diamentową galaretkę (wieloowocowa- firmy Wodzisław). Dajemy do wystygnięcia.Następnie wyciągamy ciasto i układamy mandarynki, jeżyny i borówki na warstwie różowej ptasiego mleczka, delikatnie dociskamy i zalewamy diamentową galaretką, delikatnie łyżkami, tak by owoce się nie odrywały. I zostawiamy na całą noc nasze ciasto w lodówce.Na drugi dzień idealne do jedzenia, łatwo się kroi i jest przepyszne.