ßßß Cookit - przepis na Mandarynkowo-jeżynowo-borówkowe ptasie mleczko z konfiturą różaną.

Mandarynkowo-jeżynowo-borówkowe ptasie mleczko z konfiturą różaną.

nazwa

Wykonanie

No to sobie wymyśliłam ciasto ;-) Ciężko nawet mu wymyślić nazwę było bo ma w sobie masę składników.
Ciasto biszkoptowe z galaretkami przekładne kolorowymi warstwami ptasiego mleczka z dodatkiem jagód, mandarynek i jeżyn z konfiturą różaną.
Konfiturą robiłam sama, nie wiem dokładnie czy kupne się kupi.
Ciasto zawojowało na zjeździe rodzinnym w weekend. Czy smakowało ? Ponoć bardzo, brano dokładki, więc ciasto długo nie podstało w lodówce. Przepis podam według warstw zaczynając od dołu do góry.
Oczywiście jeżyny zbierane nieopodal mnie ;-) Jak ktoś ma ochotę zaprasza, jest ich od groma ! ;-)
Składniki spód:
90 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
90 g miękkiej margaryny Kasi
60 g cukru
1 ½ łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
Warstwa różana:
Pół małego słoiczka konfitury z róży (robiłam sama, ale wiem, że można nabyć gotową w sklepach).
Ptasie mleczko żółte:
2 serki homogenizowane waniliowe
100g jogurtu naturalnego
1 galaretka cytrynowa
1 mandarynka
Ptasie mleczko różowe:
2 serki homogenizowane waniliowe
100g jogurtu naturalnego
1 galaretka wiśniowa
½ szklanki borówek amerykańskich
Warstwa górna ostatnia:
4 mandarynki
½ borówek amerykańskich
½ szklanki jeżyn czarnych
Galaretka diamentowa
Spód i warstwa różana:
Margarynę Kasię ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puchaty krem. A następnie dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i dodajemy do ciasta i miksujemy znów.
Ciasto wkładamy i wyrównujemy do małej kwadratowej blachy, wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w 180’C. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia.
Następnie nakładamy pół słoiczka konfitury z róży. Ciasto będzie pięknie pachniało jak i smakowało różą. Na zdjęciu gotowego już ciasta nie widać za bardzo, widać tylko kontur, że nasączyło się ciasto nim.
Ptasie mleczko żółte:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy według instrukcji z małym wyjątkiem, nie dodajemy 500ml wrzątku tylko 400ml. Dajemy do wystudzenia i miksujemy razem z serkami i jogurtem. Na koniec dodajemy obraną mandarynkę rozdrobioną (sam miąższ bez skórki). Mieszamy i wstawiamy na ok 15 min do lodówki tak by masa troszkę zgęstniała.
Wystygnięte ciasto z konfiturą różaną wkładamy z powrotem do kwadratowej formy i wylewamy żółta warstwę ptasiego mleczka z mandarynkami. Dajemy do lodówki aż stężeje.
Ptasie mleczko różowe:
Po 20 min możemy zrobić sobie różowe ptasie mleczko. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według instrukcji z małym wyjątkiem, nie dodajemy 500ml wrzątku tylko 400ml. Dajemy do wystudzenia i miksujemy razem z serkami i jogurtem. Na koniec dodajemy borówki amerykańskie i mieszamy.
Jeśli warstwa żółta już stężała to wkładamy warstwę różową do lodówki na ok 15 min do lodówki tak by masa troszkę zgęstniała. A później nakładamy ją na żółtą warstwę. Wkładamy na ok 20 min.
Warstwa górna ostatnia:
Rozrabiamy diamentową galaretkę (wieloowocowa- firmy Wodzisław). Dajemy do wystygnięcia.
Następnie wyciągamy ciasto i układamy mandarynki, jeżyny i borówki na warstwie różowej ptasiego mleczka, delikatnie dociskamy i zalewamy diamentową galaretką, delikatnie łyżkami, tak by owoce się nie odrywały. I zostawiamy na całą noc nasze ciasto w lodówce.
Na drugi dzień idealne do jedzenia, łatwo się kroi i jest przepyszne.
Źródło:http://taste-life-photograph.blogspot.com/2012/08/mandarynkowo-jezynowo-borowkowe-ptasie.html