Wykonanie
Ciasteczka idealnie nadają się na święta, jeśli ktoś nie lubi pierników. Ja teoretycznie je lubię, ale denerwuje mnie, że są takie twarde. Więc znalazłam alternatywę - bardzo kruche
ciasteczka, które również mogą być ozdabiane przez dzieci.Składniki:- 30 dag
mąki ziemniaczanej,- 50 dag
maki pszennej,- 30 dag
masła,- 20 dag
cukru pudru,- 5
żółtek,- łyżka
śmietany,-
mak,
kakao,
olejki zapachowe, biała i ciemna polewa.
Mąkę posiekać z zimnym tłuszczem i
cukrem pudrem. Dodać
żółtka,
śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Trzeba je trochę pomęczyć łapkami, bo na początku jest mocno sypkie.Ciasto podzielić na kilka części. Do jednej wlać parę kropli
olejku waniliowego albo
migdałowego, do drugiej dodać łyżkę
maku i
olejek rumowy lub
waniliowy, do trzeciej wsypać łyżkę
kakao. Dobrze wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinać dowolne świąteczne kształty. Najlepsze, ale dość czasochłonne, to wycinać kółka szklanką, na środku wykrawać dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać
marmoladą lub powidłami.Można też spróbować wywałkować niewielkie prostokąty, wzdłuż dłuższego końca nakładać
marmoladę, sklejać brzegi i toczyć rurki.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej sreberkiem i piec w 180°C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Dekorować pokrojonymi
bakaliami, posiekanymi
orzechami,
płatkami migdałowymi, rozpuszczoną
czekoladą i kolorową posypką.
Ciasteczka są efektowne, bardzo kruche i nadają się do długiego przechowywania.Aby uzyskać mniej sypkie
ciasteczka można zmniejszyć ilość
mąki ziemniaczanej, a zwiększyć ilość
mąki pszennej.Ja robię
ciasteczka białe, z
kakao i te z
marmoladą. I polewam polewami:
waniliową i
czekoladową.
niestety to zdjęcie nie jest mojego wykonania, ale nie pamiętam, skąd pochodzi