Wykonanie
            Ciasteczka idealnie nadają się na święta, jeśli ktoś nie lubi pierników. Ja teoretycznie je lubię, ale denerwuje mnie, że są takie twarde. Więc znalazłam alternatywę - bardzo kruche 
ciasteczka, które również mogą być ozdabiane przez dzieci.Składniki:- 30 dag 
mąki ziemniaczanej,- 50 dag 
maki pszennej,- 30 dag 
masła,- 20 dag 
cukru pudru,- 5 
żółtek,- łyżka 
śmietany,- 
mak, 
kakao, 
olejki zapachowe, biała i ciemna polewa.
Mąkę posiekać z zimnym tłuszczem i 
cukrem pudrem. Dodać 
żółtka, 
śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Trzeba je trochę pomęczyć łapkami, bo na początku jest mocno sypkie.Ciasto podzielić na kilka części. Do jednej wlać parę kropli 
olejku waniliowego albo 
migdałowego, do drugiej dodać łyżkę 
maku i 
olejek rumowy lub 
waniliowy, do trzeciej wsypać łyżkę 
kakao. Dobrze wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinać dowolne świąteczne kształty. Najlepsze, ale dość czasochłonne, to wycinać kółka szklanką, na środku wykrawać dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać 
marmoladą lub powidłami.Można też spróbować wywałkować niewielkie prostokąty, wzdłuż dłuższego końca nakładać 
marmoladę, sklejać brzegi i toczyć rurki.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej sreberkiem i piec w 180°C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Dekorować pokrojonymi 
bakaliami, posiekanymi 
orzechami, 
płatkami migdałowymi, rozpuszczoną 
czekoladą i kolorową posypką.
Ciasteczka są efektowne, bardzo kruche i nadają się do długiego przechowywania.Aby uzyskać mniej sypkie 
ciasteczka można zmniejszyć ilość 
mąki ziemniaczanej, a zwiększyć ilość 
mąki pszennej.Ja robię 
ciasteczka białe, z 
kakao i te z 
marmoladą. I polewam polewami: 
waniliową i 
czekoladową.

niestety to zdjęcie nie jest mojego wykonania, ale nie pamiętam, skąd pochodzi