ßßß
 
            
         Składniki:- 30 dag mąki ziemniaczanej,- 50 dag maki pszennej,- 30 dag masła,- 20 dag cukru pudru,- 5 żółtek,- 1 łyżka śmietany,- mak, kakao, olejki zapachowe,- biała i ciemna polewa.Sposób wykonania:Mąkę siekamy z zimnym tłuszczem i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Trzeba je trochę pomęczyć łapkami, bo na początku jest mocno sypkie.Ciasto dzielimy na kilka części. Do jednej dodajemy parę kropli olejku waniliowego albo migdałowego, do drugiej dodajemy łyżkę maku i olejek rumowy lub waniliowy, do trzeciej wsypujemy łyżkę kakao. Dobrze wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinamy dowolne świąteczne kształty. Najlepsze, ale dość czasochłonne, to wycinać kółka szklanką, na środku wykrawać dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmoladą lub powidłami. Tym razem nie miałam na to czasu, jednak gorąco polecam.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej sreberkiem i piec w 180°C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Dekorujemy polewą czekoladą i kolorową posypką.Ciasteczka nadają się do długiego przechowywania.Ja robię ciasteczka białe, z kakao i te z marmoladą. I polewam polewami: waniliową i czekoladową.
Składniki:- 30 dag mąki ziemniaczanej,- 50 dag maki pszennej,- 30 dag masła,- 20 dag cukru pudru,- 5 żółtek,- 1 łyżka śmietany,- mak, kakao, olejki zapachowe,- biała i ciemna polewa.Sposób wykonania:Mąkę siekamy z zimnym tłuszczem i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Trzeba je trochę pomęczyć łapkami, bo na początku jest mocno sypkie.Ciasto dzielimy na kilka części. Do jednej dodajemy parę kropli olejku waniliowego albo migdałowego, do drugiej dodajemy łyżkę maku i olejek rumowy lub waniliowy, do trzeciej wsypujemy łyżkę kakao. Dobrze wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinamy dowolne świąteczne kształty. Najlepsze, ale dość czasochłonne, to wycinać kółka szklanką, na środku wykrawać dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmoladą lub powidłami. Tym razem nie miałam na to czasu, jednak gorąco polecam.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej sreberkiem i piec w 180°C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Dekorujemy polewą czekoladą i kolorową posypką.Ciasteczka nadają się do długiego przechowywania.Ja robię ciasteczka białe, z kakao i te z marmoladą. I polewam polewami: waniliową i czekoladową.
 Wesołych świąt!Przepis dodaję do akcji:
Wesołych świąt!Przepis dodaję do akcji: