ßßß
Składniki:- jeden duży filet z piersi indyka,- sól,- 3 łyżki oliwy,- dużo czerwonej papryki słodkiej i ostrej (po ok. 2 łyżeczki),- 1 łyżeczka mąki i 1/2 szklanki wody do zasmażki,- 2 szklanki wody do zalania mięsa,- puszka brzoskwiń do podania.Sposób wykonania:Filet z indyka myjemy i zawijamy na kształt walca. Mięso owijamy białą nitką, by się nie rozwijało. W garnku mocno rozgrzewamy oliwę. Zwinięte mięso posypujemy z każdej strony solą i paprykami. Nie żałujmy przypraw - posypane mięso powinno być aż czerwone od papryki. Gotowe mięso kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony przez około minutę. Będzie mocno skwierczeć i może pryskać, ale chodzi o to, by mięso na wierzchu się lekko spiekło, by zatrzymać jego wilgoć w środku. Gdy indyk będzie opieczony z każdej strony, zmniejszamy ogień, dolewamy wodę do 1/3 wysokości mięsa i pieczemy je przez około godzinę, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie przygotowujemy zasmażkę i pomału wlewamy do powstałego sosu, cały czas mieszając. Nie trzeba go przyprawiać, gdyż dzięki indykowi i jego przyprawom, sos ma idealny smak.Z gotowego mięsa delikatnie zdejmujemy nitkę, kroimy je na plasterki i podajemy z ryżem oraz brzoskwiniami z puszki.
Przepis dodaję do akcji: