ßßß Cookit - przepis na Pieczony indyk z brzoskwiniami

Pieczony indyk z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Nie jestem fanką pieczonego mięsa, w przeciwieństwie do reszty mojej rodziny. Jednak delikatny, pieczony filet z indyka podawany z brzoskwiniami jest jednym z częściej pieczonych mięs w moim domu. Głównie dlatego, że jest to jedyne pieczone mięso, które mi smakuje, dodatek brzoskwiń powoduje, że mięso jest lekkie, a ponadto nie ma problemu, że może być za twarde czy zbyt żylaste. No i przygotowuje się je wyjątkowo łatwo. Polecam zrobić sobie wieczorkiem i przez następne dwa dni, obiad będzie gotowy.
Przepis ten pochodzi z kuchni mojej mamy.
Składniki:
- jeden duży filet z piersi indyka,
- sól,
- 3 łyżki oliwy,
- dużo czerwonej papryki słodkiej i ostrej (po ok. 2 łyżeczki),
- 1 łyżeczka mąki i 1/2 szklanki wody do zasmażki,
- 2 szklanki wody do zalania mięsa,
- puszka brzoskwiń do podania.
Sposób wykonania:
Filet z indyka myjemy i zawijamy na kształt walca. Mięso owijamy białą nitką, by się nie rozwijało. W garnku mocno rozgrzewamy oliwę. Zwinięte mięso posypujemy z każdej strony solą i paprykami. Nie żałujmy przypraw - posypane mięso powinno być aż czerwone od papryki. Gotowe mięso kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony przez około minutę. Będzie mocno skwierczeć i może pryskać, ale chodzi o to, by mięso na wierzchu się lekko spiekło, by zatrzymać jego wilgoć w środku. Gdy indyk będzie opieczony z każdej strony, zmniejszamy ogień, dolewamy wodę do 1/3 wysokości mięsa i pieczemy je przez około godzinę, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie przygotowujemy zasmażkę i pomału wlewamy do powstałego sosu, cały czas mieszając. Nie trzeba go przyprawiać, gdyż dzięki indykowi i jego przyprawom, sos ma idealny smak.
Z gotowego mięsa delikatnie zdejmujemy nitkę, kroimy je na plasterki i podajemy z ryżem oraz brzoskwiniami z puszki.
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/08/pieczony-indyk-z-brzoskwiniami.html