Wykonanie
Ta potrawa idealnie nadaje się na wszelkie święta, imprezy, spotkania towarzyskie. Ze spokojem można to przygotować dzień wcześniej, by nie tracić czasu przed przybyciem gości.

Składniki:- jeden duży
filet z piersi indyka,-
sól,- 3 łyżki
oliwy,- dużo
czerwonej papryki słodkiej i ostrej (po ok. 2 łyżeczki),- 2 szklanki
wody do zalania
mięsa,- 1 paczka
żelatyny,- 1/2 łyżeczki
przyprawy do zup,- do ozdoby: 2
jajka ugotowane na twardo,
groszek konserwowy, 1 ugotowana
marchew,
natka pietruszki.Sposób wykonania:
Filet z indyka myjemy i zawijamy na kształt walca.
Mięso owijamy białą nitką, by się nie rozwijało. W garnku mocno rozgrzewamy
oliwę. Zwinięte
mięso posypujemy z każdej strony
solą i
paprykami. Nie żałujmy przypraw - posypane
mięso powinno być aż czerwone od
papryki. Gotowe
mięso kładziemy na rozgrzany
olej i smażymy z każdej strony przez około minutę. Będzie mocno skwierczeć i może pryskać, ale chodzi o to, by
mięso na wierzchu się lekko spiekło, by zatrzymać jego wilgoć w środku. Gdy
indyk będzie opieczony z każdej strony, zmniejszamy ogień, dolewamy
wodę do 1/3 wysokości
mięsa i pieczemy je przez około godzinę, co jakiś czas obracając
mięso.Upieczonego
indyka odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy
żelatynę wg przepisu na opakowaniu, dodając do
wody przyprawę do zup. Gdy
mięso i
żelatyna ostygną, kroimy
mięso na grubsze plasterki, wykładamy na paterę, ozdabiamy wg uznania
jajkiem pokrojonym na plasterki,
groszkiem,
marchewką i
natką pietruszki. Całość zalewamy
żelatyną i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Podajemy na zimno.