ßßß Cookit - przepis na Indyk w galarecie

Indyk w galarecie

nazwa

Wykonanie

Ta potrawa idealnie nadaje się na wszelkie święta, imprezy, spotkania towarzyskie. Ze spokojem można to przygotować dzień wcześniej, by nie tracić czasu przed przybyciem gości.
Składniki:
- jeden duży filet z piersi indyka,
- sól,
- 3 łyżki oliwy,
- dużo czerwonej papryki słodkiej i ostrej (po ok. 2 łyżeczki),
- 2 szklanki wody do zalania mięsa,
- 1 paczka żelatyny,
- 1/2 łyżeczki przyprawy do zup,
- do ozdoby: 2 jajka ugotowane na twardo, groszek konserwowy, 1 ugotowana marchew, natka pietruszki.
Sposób wykonania:
Filet z indyka myjemy i zawijamy na kształt walca. Mięso owijamy białą nitką, by się nie rozwijało. W garnku mocno rozgrzewamy oliwę. Zwinięte mięso posypujemy z każdej strony solą i paprykami. Nie żałujmy przypraw - posypane mięso powinno być aż czerwone od papryki. Gotowe mięso kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony przez około minutę. Będzie mocno skwierczeć i może pryskać, ale chodzi o to, by mięso na wierzchu się lekko spiekło, by zatrzymać jego wilgoć w środku. Gdy indyk będzie opieczony z każdej strony, zmniejszamy ogień, dolewamy wodę do 1/3 wysokości mięsa i pieczemy je przez około godzinę, co jakiś czas obracając mięso.
Upieczonego indyka odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy żelatynę wg przepisu na opakowaniu, dodając do wody przyprawę do zup. Gdy mięso i żelatyna ostygną, kroimy mięso na grubsze plasterki, wykładamy na paterę, ozdabiamy wg uznania jajkiem pokrojonym na plasterki, groszkiem, marchewką i natką pietruszki. Całość zalewamy żelatyną i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Podajemy na zimno.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2013/01/indyk-galarecie.html