ßßß
Składniki:- 50 dag bobu,- 2 cebule,- pół puszki groszku konserwowego,- 3 pomidory,- kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby- 2 liście laurowe,- 3 ząbki czosnku,- 1 łyżka oleju,- sól, pieprz do smaku.Sposób wykonania:Bób podgotowujemy w osolonej wodzie. Lekko go studzimy i obieramy ze skórki. W trakcie gotowania bobu, kroimy cebulę w krążki, drobno siekamy czosnek i oba podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz oraz liście laurowe. Całość podsmażamy przez parę minut. Wszystko delikatnie łączymy z bobem i groszkiem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140°C. Zapiekamy przez 20 minut.