Wykonanie
Korzystając jeszcze z tego, że dostępny jest świeży
bób, wykorzystałam go ponownie. Tak bardzo spodobało mi się to, że można go jeść inaczej, niż z
bułką tartą. Uważam, że
pomidory to nieodłączony partner
bobu, dzięki
czemu potrawa jest dużo lżejsza i smaczniejsza. Tym razem, po podgotowaniu
bobu, zapiekłam go z pozostałymi warzywami. Efekt możecie samo zobaczyć.

Składniki:- 50 dag
bobu,- 2
cebule,- pół puszki
groszku konserwowego,- 3
pomidory,- kilka
pomidorków koktajlowych do ozdoby- 2
liście laurowe,- 3 ząbki
czosnku,- 1 łyżka
oleju,-
sól,
pieprz do smaku.Sposób wykonania:
Bób podgotowujemy w osolonej wodzie. Lekko go studzimy i obieramy ze skórki. W trakcie gotowania
bobu, kroimy
cebulę w krążki, drobno siekamy
czosnek i oba podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
pomidory,
sól,
pieprz oraz
liście laurowe. Całość podsmażamy przez parę minut. Wszystko delikatnie łączymy z
bobem i
groszkiem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy połówki
pomidorków koktajlowych i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140°C. Zapiekamy przez 20 minut.
