Wykonanie

Połączenie składników bardzo nietypowe i sama byłam ciekawa, co właściwie z tego wyjdzie( tak, tak liczyłam się z możliwością szybkiego odmrożenia jakiegoś gotowca w razie gdyby okazało się niezjadliwe). Na szczęście nie musiałam grzebać w zamrażarce w poszukiwaniu czegoś alternatywnego bo danie okazało się przepyszne. Aromatyczne, ostre, ale z delikatną nutą
słodyczy. A do tego zdrowe i gotowe dosłownie w kilka minut( to jedno z tych "wrzuć składniki na patelnię i podsmaż"). Idealne na szybki obiad po pracy czy ciężkim dniu na uczelniSkładniki( 1 porcja)[inspiracja]- ok. 120 g
mielonego mięsa*-pół
cebuli-pół szklanki
dyniowego puree-3/4
banana-1 łyżeczka
musztardy-1 łyżka
wiórków kokosowych-1/4 szklanki
wody( można dać mniej, jeśli puree z dyni było rzadkie)-
olej kokosowy( lub jakikolwiek inny tłuszcz)-
sól,
pieprz,
czosnek i
cynamon do smakuNa niewielkiej ilości
oleju podsmażyć posiekaną
cebulkę. Gdy się przyrumieni, dodać
mięso. Smażyć, aż nie będzie surowe. Dodać
musztardę,
wiórki kokosowe,
dyniowe puree i 1/2 rozgniecionego
banana. Dokładnie wymieszać, dodać
przyprawy i trochę
wody dla lepszej konsystencji. Dusić kilka minut.Podawać z podsmażonymi plasterkami
banana.U mnie jako dodatek także
brukselka z
płatkami migdałowymi.*Najlepsza byłaby
wołowina i to własnoręcznie zmielona. Ja z powodu braku maszynki( oraz chęci i czasu) użyłam gotowego
mięsa wieprzowego mielonego 99% z
szynki

Ach, jak tęsknię za okresem, gdy obiad jedzony o godzinie 16 nie musiał być fotografowany przy świetle żarówki...